Extremväderkongress
Förra veckan skulle jag vilja ha varit i Hamburg. Där ägde den tredje årliga Extremväderskongressen rum. I inbjudan skriver man följande: Extrema Väderhändelser tilltar till följd av klimatförändringen. De utgör den största utmaningen och den största samhällekonomiska risken genom klimatförändrinen. Denna kongress sammanfattar en gång om året forskiningsläget. I kongressens arkiv kan man ta fram tidigare års föredrag. Ganska snart bör även årets föredrag finnas tillgängliga.
I tidskriften GEO:s reportage om kongressen nämner man bl.a. att istäcket i Arktis förra sommaren minskade med en yta motsvarande Tyskland, Storbritannien, Spanien och Italien tillsammans. Klimatförändingarna drabbar olika. I Tyskland - liksom f.ö. i Sverige - är inte följderna lika dramatiska som på andra håll i världen. I arktiska områden med permafrost kommer den högre temperaturen märkas påtagligt när marken tinar och blir så mjuk att husen riskerar att sjunka. Vid Medelhavet kommer man att få månadslånga perioder med temperaturer över fyrtio grader. Jordbruket påverkas redan nu världsvitt. Grödor som alltid odlats börjar att bete sig annorlunda när nederbörd och värme förändras. I länderna närmre ekvatorn börjar det bli ett påtagligt problem. Detta är i sina grunddrag inget direkt nytt, i alla fall inte för oss som har någon form av grönt engagemang. Däremot är det fortfarande en smula tunnsått med konkreta exempel på klimatförändringarna. Men jag tycker mig börja märka en ökande insikt att förändringarna faktiskt redan är här, och att de utgör praktiska problem som måste hanteras. Den insikten skapar hopp inför framtiden.
På bilden här ser man en cyklon, ett lågtryckscentrum med varm- och kallfronter. Lägg märke till blixten i kallfrontzonen. Under vissa betingelser skulle det här lågtrycket kunna utvecklas till en tornado. Klimatförändringarna medför att allt fler cykloner blir så våldsamma som den avbildade.
Bilden kommer från tidskriften GEO.