Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

onsdag, mars 19, 2008

Diktaturens kreatur

Allt vidrigare rapporter kommer från Tibet. I tyska Der Spiegel skildras hur buddister börjar överge sin icke-våldsprincip, därför att det kommunistiska förtrycket blir allt outhärdligare. Tibetanerna har börjat göra aktivt motstånd, och det förefaller som om det är ett regelrätt uppror som pågår. Det sägs att liken ligger i drivor i Lhasa, liken av tibetaner som skjutits eller misshandlats till döds av de kinesiska knektarna. Journalister på plats talar om kolonner av trupper och pansarfordon är i rörelse mot Tibet.

I den kinesiska propagandan skjuts skulden på tibetanernas exilledare Dalai Lama: "Dalai Lama är en ulv i munkkåpa, en djävul med en människas ansikte, men med ett odjurs hjärta", sade det tibetanska kommunistpartiets sekreterare Zhang Qingli. Det låter som ett eko från Stalinprocesserna.

Kommer utlandet att stillatigande åse hur övergreppen i Tibet fortsätter, samtidigt som vi obesvärat skickar idrottsfolk till diktaturens propagandanummer OS i Peking?


Tibetaner i kamp. Bildkälla: Der Spiegel

Etiketter: , , , , , , ,