Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

onsdag, mars 12, 2008

Anonym rättning



"Anonyma tentor är just nu en av de hetaste trenderna i högskole-Sverige. Istället för studenternas namn anges exempelvis en sifferkod på skrivningarna." Så skriver Svenska Dagbladet idag och rapporterar hur man inom högskolevärlden allt oftare låter studenterna lämna in anonyma tentamina. Det är ett bra grepp, som bör öka studenternas rättsäkerhet, även om god läraretik inte under några omständigheter ska tillåta att studenter särbehandlas i betygsättningen.

Men så nytt är det inte. Här på Alléskolan i Hallsberg, där jag undervisat i femton års tid, har vi alltid haft anonyma rättningar av de stora salsuppsatserna i svenska, bl.a. av det nationella provet i svenska. Då rättas dessutom varje elevs prov av flera lärare, för att eliminera eventuella skillnader i olika lärares bedömningar. Skiljer sig bedömningen av ett arbete mellan olika lärare alltför mycket, tas provet och rättningarna upp till allmän diskussion i svensklärarlaget. Arbetssättet har många fördelar: elevernas arbeten blir omsorgsfullt bedömda, lärarna får ett samkört bedömningssätt och diskussionerna leder till fördjupad bedömningskompetens.

Etiketter: , , , , ,