Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, mars 09, 2008

Mera om etanol

På mitt förra inlägg om Årets bild och etanolproduktionen kom det ett par spänannde svar, som alltför väl visade på svårigheten att ta ställning i mediebruset. Aryan lämnade en länk till BAFF, BioAlcohole Fuel Foundation som bl.a. tar upp de här frågorna. Det framgår av namnet att det är en intresseorganisation för bioalkohol, och det är en sammanslutning av ett antal stora företag och kommunala verksamheter.

En annan organisation som på ett globalt plan arbetar för biobränslen är Biopact, som vill gynna ett samarbete med länder i Tredje världe som just nu håller på att industrialiseras. I Biopacts Biofuel Manifesto lyfts bioetanolens fördelar fram, samtidigt som att man helt torrt konstaterar att om Kina och Indien kommer att använda kol och olja som Väst gör idag, "kommer de att döda oss alla". Och om vi inte tänker om i Väst kommer vi själva att stå för den prestationen, skulle jag vilja tillägga.

Eu är inte heller passivt i den här frågan, även om man som vanligt kunde önska sig lite radikalare grepp. Men EU är tillräckligt skarpt för att få fart på Reinfeldt och kompani, vilket onekligen ska skrivas på Unionens pluskonto.

Det finns skäl på att läsa in sig på ämnet - det blir ständigt allt aktuellare, och man behöver underlag för att kunna ta ställning, både som politiker och privatperson. BAFF:s hemsida är en bra början för det med bra länkar och artiklar. Och glöm inte Gröna bilisters hemsida eller entusiasterna på www.etanol.nu.

Etiketter: , , , , , , ,