Jämlikhet, världen och de gröna
Ur Per-Albin Hanssons Folkhemstal, Andra kammaren 1928:
"Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage, I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade. Det svenska samhället är ännu icke det goda medborgarhemmet. Här råder visserligen en formell likhet, likheten i politiska rättigheter, men socialt består ännu klassamhället och ekonomiskt råder fåtalets diktatur. Olikheterna äro stundom skriande; medan några bo i palats betraktar många det som en lycka om de får bo kvar i sina kolonistugor även under den kalla vintern; medan en del leva i överflöd, gå många från dörr till dörr för att få en beta bröd, och den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar. Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt."
Hur de här tankarna förvaltats vet vi. Fram till mitten av 80-talet präglade dess tankar det politiska livet i Sverige, i alla fall i det politiska pratet, men monterades sedan snabbt ner sedan thacherismen slagit genom hos både sossar och borgare. Numera är jämlikhet ett fult ord inom politiken.
P-A:s tankar är emellertid värda att tas upp på nytt. De har nämligen hög relevans för fördelningen av samhällets resurser även idag, inom landet men framför allt på global nivå. En stor del av de problem med klimat och tillgångar vi upplever idag beror till stor del på att det är för få som äger och konsumerar för mycket på andras bekostnad. Och det är vi i den rika världen som måste avstå för att de allra fattigaste ska få ett värdigt liv. På detta måste vi hitta en demokratisk lösning innan det är för sent. Ett grönt globalt folkhem är ett mål som vi gröna måste finna internationella samarbetsformer för att förverkliga. Inte minst måste vi i den rika världen arbeta för att minska vår egen konsumtion och arbeta för ökad jämlikhet både inom länderna och över gränserna.
Etiketter: folkhem, fördelning, grön politik, jämlikhet, Per-Albin
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home