Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

måndag, mars 17, 2008

Vattenfall


Bilden visar Vattenfalls kolkraftverk i Jänschwalde, Tyskland. Enligt WWF är verket det fjärde smutsigaste inom EU. År 2006 blåste verket ut 23,7 miljoner ton koldioxid.

Vattenfall är omstritt i Tyskland. Det är inte bara det att bolaget åstadkommer omfattande koldioxidutsläpp. I fjol förlorade man 200000 tyska kunder efter driftstörningar och säkerhetsproblem i atomkraftverken Krümmel och Brunsbüttel. Dessutom retar företagets prispolitik tyskarna efter att man höjt priserna med 25%, samtidigt som man gör feta vinster. Den minnesgode kommer också ihåg TV-reportaget häromåret från östra Tyskland, där en hel by höll på att försvinna i Vattenfalls gigantiska brunkolsbrott. Tyvärr har jag ingen länk till det.

I Hamburg förhandlar GAL, Gröna Alternativa Listan, som är de grönas lokala parti i staden, just nu med det konservativa partiet CDU om en koalition efter de nyligen hållna landsvalen. En stötesten i förhandlingarna kan Vattenfalls planer på ett kolkraftverk söder om staden vara. Förbundsordföranden för de Gröna Reinhard Bütikofer skall ha uttalat att om CDU stöder kolkraftbygget, skulle det innebära ett allvarligt sabotage av förhandlingarna. GAL kallar det planerade 1640-megawatt-kraftverket "ett överdimensionerat klimatmonster“. Man hänvisar till att Vattenfalls verk kommer att öka Hamburgs utsläpp av koldioxid med 40%.

Die Grünen har på förbundsnivå en skarp kritik mot Vattenfall som tillsammans med de tre andra energileveratörerna EON, RWE och EnBW bildar en kartell som genom sin slutna struktur utgör ett hot mot både miljö och konsumenter. Koncernerna förhindrar aktivt "ekologiseringen av energinäringen", och de Gröna vill därför upplösa koncernerna, så att en sund konkurrens kan leda till en gynnsammare utverkcling.

För oss svenskar är onekligen Vattenfall en pinsam angelägenhet: företaget ägs helt och hållet av svenska staten. Det skulle behövas kraftfulla ägardirektiv om att företaget inte ska bidra till att koldioxidutsläppen ökas. Inte heller bör man acceptera atomkraftverk, allra minst sådana som har driftsstörningar, som kan hota säkerheten.

Etiketter: , , , , , , ,