Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

torsdag, maj 25, 2006

Kongress

I morgon bitti åker Emma och jag till mp:s kongress i Borås.Det blir en spännande upplevelse, och jag får nog erkänna att jag är lite otålig att komma dit.

För tre år sedan var jag på Folkpartiets landsmöte i Västerås. Det var en stor och välregisserad tillställning, lite för väl tillrättalagd för att övertyga. Dramaturgin kring ordförandens anförande var alldeles tydlig i sin avsikt för att tilltala mig. Det blev motbjudande mycket ledarkult av tillställningen. Det var inte utan att jag kände mig förflyttad i tid och rum - 100 mil söderut och 70 år tillbaka. Samtidigt inledde partiet på allvar sin resa högerut. Man beslöt att driva kärnkraftsutbyggnad och började tala om att "ställa krav på människor". De människor man skulle ställa krav på - sjukskrivna arbetslösa och invandrare - verkar inte tillhöra partiets väljarbas. Och varför ska de rösta på ett parti som vill göra livet än besvärligare för dem? Den här unkna utvecklingen ledde till att jag ganska snart därefter lämnade fp.

Jag har positivare förväntningar inför den här kongressen. Det finns en stor spännvid i mp, långt större än i de flesta andra partier. Men det finns också en stark humanistisk värdegemenskap med gedigen solidaritet mellan människor. Den solidariteten är partiets största tillgång, även om man nog inte alltid är medveten om den saken. Kanske är den omedvetenheten bra: omedveten solidaritet är äkta.

Språkröret har förtydligat

Idag har Peter Eriksson kommenterat samma artiklar som jag kommenterade i tisdags. Så här skriver han: Men som så ofta blev tv-inslaget i TV4 om regeringsfrågan. I förrgår var det likadant när jag blev inbjuden till riksdagsjournalisterna. Det gick att göra en nyhet om utifall att det inte går att komma överens och hur det skulle kunna tänkas bli och i så fall med vem i ett andra- eller tredjehandsalternativ. Politiken är tydligen inte lika intressant. Allt överskuggande är frågorna och spekulationerna kring vem som ska regera med vem. Det är otroligt hur man kan koka en ny soppa hur många gånger som helst på denna fråga trots att både jag och Maria sagt samma sak i flera års tid. Inte en millimeter har vi ändrat på.

Jag är less på detta.


Det är tydligt att det inte främst är Peter E och Maria W som ständigt pratar regeringsfrågan, utan det verkar vara vissa medias käpphäst.

tisdag, maj 23, 2006

Språkröret har talat

I dagens Svenska Dagbladet finns ett referat av ett tal av Peter Eriksson, där han tar upp en del politiska frågor, samt diskuterar den envinnerliga frågan om hur mp ska agera i regeringsfrågan.

Samma uttalanden dyker upp i Dagens Nyheter, där det framgår att språkröret hållit presskonferens. I spekulationerna ingår även en regeringsbildning mp-s-fp.

Det känns som om det bästa vore att hålla tyst om den saken, och att vi istället borde satsa på vår egen politik. Just nu ger vi ett alltför beräknande eller osäkert intryck för att framstå som fullt trovärdiga. Och själv är jag trött på att återigen höra den här sortens uttalanden.

Diskussionerna i regeringsfrågan verkar ha stimulerat de fyra partisekreterarna i Alliansen att skriva en debattartikel i samma SvD. I den frågar man Mp:s stundande om ett antal viktiga ståndpunkter, och undrar vilka av dessa man kan tänka sig ge upp för regeringsmedverkan. Detta är naturligtvis tydligt insinuant, och det bästa vore nog om kongressen ignorerade framstöten. Frågan är om Alliansen kommer att börja fria till oss, eller om man förbereder en stormulning. Det kan vara lättare att vinna valet för dem genom riktad kampanj mot mp än mot sossarna som har en välslipad och otäckt effektiv propagandamaskin. Vilkendera som än kommer att ske, så bör vi ta oss i akt.

söndag, maj 21, 2006

Intervjuoffret

Måndagen som gick blev jag intervjuad av Nerikes Allehanda . Det är väl lika bra att jag länkar till artikeln här, så att alla de som inte har detta blad går miste om artikeln.

Jag blev fotograferad också.

lördag, maj 20, 2006

Grocery Store Wars

Organic Trade Association i USA har gjort en småkul, parodisk flash-video om giftfritt odlade grönsaker: Grocery Store Wars. Jag kan nog tänka mig att en och annan tycker att den är alldeles för amerikansk i stilen - och det är väl en del av det roliga med den.

Bittersweet

"Bittersweet" är en vanlig kvalitetsbeteckning på choklad. Läser man på Svenska Kyrkans hemsida om "Chokladen du äter", så får ordet en ytterligare och bittrare betydelse. Chokladen har lika dystert ursprung som det kaffe jag skrev om igår.

Svenska kyrkan, LO, Caritas och ett antal andra föreningar driver tillsammans Föreningen för Rättvisemärkt. Syftet är att ge oss möjlighet att köpa kolonialprodukter som producerats på ett anständigt sätt. Kaffe, te, choklad, kryddor m.m. kallas faktiskt fortafarande "kolonialprodukter", en kvarleva från den tid då dessa varor producerades i de europeiska ländernas kolonier.

I Hallsberg finns Rättvisemärkt att köpa hos livsmedelshandlarna och hos Hallsbergs församling. De rättvisemärkta varorna ger oss en liten men dock påtaglig möjlighet att ta avstånd från en orättfärdig ekonomi, som bygger på utnyttjande av människor.

fredag, maj 19, 2006

Smakar kaffet bra?

Kaffe 500 gram 24.90 kr - visst är det billigt? I köket har jag en gammal hederlig plåtburk, som innehållit Cirkelkaffe Brazil. Den är snart 15 år gammal men prislappen visar 35.50. På den tiden kostade en halvkilo kaffe som ett kilo ost, men idag har ostpriset hunnit mer än fördubblats. Kaffepriset har däremot sjunkit med en tia.

Det som är billigt, måste oftast någon annan någon annanstans betala. Vårt billiga kaffe betalas av fattiga, mer eller mindre livegna och rättslösa lantarbetare. Därtill kommer intensivt bruk av bekämpningsmedel och omfattande markförstöring. I själva verket är alltså vårt kaffe mycket dyrt, men vi, de rika, behöver inte betala de kostnaderna. Det gör de fattiga i Afrika och i Latinamerika.

Skrapar man på ytan av våra konsumtionsmönster, framträder obehagliga bilder. Konsumtionen visar sig till stora delar bygga på koloniala strukturer, där stora delar av världen endast är intressanta som råvaruproducenter. För att göra en obekymrad hög konsumtiom möjlig hos oss, måste andra leva under betingelser ingen av oss skulle - med rätt! - acceptera. Problemet är så djupgående att vi måste börja ifrågasätta grundvalarna för vår egen livsstil och de ekonomiska strukturer vårt samhälle byggt upp. Swedwatch behandlar ämnet i rapporten Den Globala Fabriken, där man visar på vad den världsomfattande jakten på billig arbetskraft leder till, men också på motkrafter som strävar efter en mänsklig ekonomi.






Bilden från www.swedwatch.org

tisdag, maj 16, 2006

Peter E och Palestina

Peter Eriksson har dragit igång en blogg, där han idag skriver om Palestinafrågan och Atef Atwans Sverigebesök. Peters ställningstagande för palestinierna är riktigt och välbalanserat, kanske lite för välbalanserat rent av. Men han, liksom f.ö. Yvonne Ruwaida, ska ha tack för att tydligt ha ställt upp för palestinierna.

Den israeliska författaren Susan Nathan ger i en artikel i Aftonbladet 15/5-06 en starkt självkritisk bild av sitt land. Hon visar på fördrivningen av palestinier i samband med statens grundande 1948, då runt 500 palestinska byar ska ha förstörts. "Nakba", katastrofen, kallas den tidens händelser bland palestinierna. Hon visar på behovet av ett erkännande av statsgrundandets kränkningar av palestinierna som utgångspunkt för en framtida samexistens i landet.

Det omtänkandet brådskar. Terrorhandlningar, flygattacker och murbyggande måste upphöra.

söndag, maj 14, 2006

Bizarro

Ibland säger en bild mer än tusen ord. Tecknaren Bizarro, som finns i Svenska Dagbladet, är en av mina favorittecknare. Han (hon?) har en absurd-ironisk humor som ofta väcker en smula eftertanke:

Ekonomisk jämlikhet

Växthuseffekten.

Möte i betongpartiet

Stålmannen på bergsvandring

lördag, maj 13, 2006

Trädgårdsamatörer

I dag har vi påtat i trädgården. Vi började dagen med besök på en handelsträdgård, och med hem följde både buskar och plantor. Handelsträdgårdar är farliga platser, där man både kan bränna en månadslön och dra på sig mera arbete än man klarar av. Stålsätter man sig, och låter bli att titta på annat än det man åkt dit för, brukar det gå utan att sluta i katastrof.

De verkliga problemen visar sig när man kommer hem. Först ska plantorna på rätt plats. Det är inte alls så lätt som man tror. Den där platsen man bestämde sig för i planeringen är plötsligt inte bra, för sätter man syrenen där, kommer den om ett par år att skymma kaprifolen som ska klättra i den gamla apeln. Och det är nog inte rätt ljus för murgrönan i krikonet mitt i solen. Den blir nog bättre i resterna av flädern. Eller?

Dessutom ska man gräva, blanda i kompost och vattna. Det var inte så mycket vi körde hem, men arbetet tog tid. När vi var klara var klockan redan sex. Och på måndag ska en död fläder och ett dito körsbärsträd till kommunens återvinningsstation.

fredag, maj 12, 2006

Bensinförbrukningen igen

På Rapport för tio minuter sedan meddelade man att bensinförbrukningen dalat ordentligt under året. Minskningen kunde inte enbart förklaras med de ökande marknadsandelarna för diesel och etanol, utan berodde troligen till stor del på prishöjningarna.

Motormännen hade naturligtvis lyckats få med en företrädare som talade om hur hårt bensinpriset slår mot medborgarna. Och som vanligt berodde det höga bensinpriset enbart på skatterna - att råoljepriser och bensin är dyrare än någonsin på marknaderna teg man om. Det skulle inte passa in i Motormännens högerpopulistiska världsbild. Och varför är förresten bensinen dyrare i de flesta andra västeuropeiska länder?

Prisutvecklingen visar att bensinen inte har någon framtid som bränsle. Att den är dålig miljömässigt vet vi redan, men det blir tydligt att den i sig är på väg att bli för dyr.

I veckan var vi ett gäng från de Gröna i Kumla och Hallsberg på Sannahed och hejade på Indianerna. Förarna visade att man kan köra fort och hårt på miljöbränsle, i deras fall metanol. Därför sponsrar vi speedwayen.

När får vi de första miljömackarna i Hallsbergs kommun?

lördag, maj 06, 2006

Trängselavgifter

Trängselavgifterna i Stockholm har utsatts för hårda angrepp från de borgerliga partierna som drivit en minst sagt populistisk linje i frågan. Men borgarna är inte eniga. Några kd-politiker, bl.a. Nina Ekelund, har bildat nätverket Ja till trängselskatter, som DN skriver om idag:
"Det positiva är för henne framför allt miljövinsterna och framkomligheten. Hon hänvisar ofta till olika undersökningar och mätningar och alla visar de på ett eller annat sätt att trängselskatter är bra.

- Det finns beräkningar som visar att trängseln i sig, all tid människor tillbringar i köer och så vidare, kostar mellan tre och sju miljarder per år. Till det kommer tre miljarder för sjukskrivningar och annat som kan kopplas till bilarnas utsläpp."

Köpenhamns överborgmästare Ritt Bjerregaard, f.d. miljökommissionär i EU, har varit i Stockholm och studerat trängselavgifterna. Hon är positiv och arbetar för att införa avgifter i den danska huvudstaden. "Nu påbörjar hon, trots [den danska]regeringens skepsis, diskussioner om trängselskatt med Köpenhamns grannkommuner. Och efter Stockholm vill hon besöka Oslo och London för att ta intryck av deras trängselsystem. - Inom de närmaste tio åren tror jag att alla storstäder i Europa inför det."

För några veckor sedan besökte jag Stockholm. Jag bodde där under senare hälften av åttiotalet, och flyttade därifrån på grund av bostadsbristen och trafikgyttret. Nu, efter att man infört trängselavgifterna, var det lugnt och stilla på gatorna, ungefär som en vanlig förmiddag i Örebro. Trafiken flöt på ordentligt, och gyttret var borta - det gick att komma fram på gatorna. Stockholmarna har vunnit mycket på detta.

torsdag, maj 04, 2006

Alliansen höjer småföretagens avgifter

Allianspartierna slår sig ju gärna för bröstet att de vill gynna småföretagarna. Men det verkar bara som det är städning, restauranger och bilverkstäder som ska få förmåner. För övriga småföretag, dvs. för alla andra branscher än de tre jag nämnt, vill alliansen höja arbetsgivaravgiften med fem procent. Dessutom vill man öka en del andra kostnader för småföretagarna.

Det verkar som om borgarna mest är intresserade av billig hemhjälp och dito luncher åt sig själva. Intressena ljuger aldrig, sade Marx.

onsdag, maj 03, 2006

Uranprospektering

Sverige är just nu föremål för utländska intressen som letar uran.

Får man tro Aftonbladet är det många ställen man vill leta på.

Nu vet vi vad som väntar om Alliansen vinner valet.

tisdag, maj 02, 2006

Religionsfrihet åt alla

En kollega läste min drapa om Medborgare Bernadotte, och påminde om att kungen och hans familj är de enda invånarna i Sverige som inte åtnjuter religionsfrihet.

Successionsordningen föreskriver sålunda:§ 4. Såsom 2 § i 1809 års regeringsform uttryckligen stadgar, att Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten. Lag (1979:935).

Bestämmelsen tolkas vanligen som att kungen ska tillhöra Svenska Kyrkan. Skulle kungen bli baptist, katolik eller muslim, skulle han således med omedelbar verkan få lämna ämbetet.

Visst är monarkin bisarr?

Fossilt bränsle och fossil teknik

Allt oftare kan man läsa om att bensinpriserna redan i år kan komma att stiga till 15 kr/liter. I tyska media har jag sett prognoser på 2 euro/liter. Och det är inte miljöpartiet som driver upp priserna, utan prisökningarna beror på att efterfrågan håller på att stiga snabbt. Uppgången i Kinas och Indiens ekonomier leder till ökad konsumtion av oljeprodukter. Vi är på väg mot en andra oljekris som kommer att bli både långt besvärligare och mer omstörtande för den västerländska livsstilen än vad den kortvariga på 1970-talet var.

Alternativa bränslen börjar därför att bli intressanta även av ekonomiska skäl. Men det är tydligt att det inte finns någon enkel lösning. Enbart etanol kan inte ersätta hela dagens bensinförbrukning, liksom inte heller rapsolja kan ersätta all diesel. Det hindrar inte att etanol går framåt idag: i fjol såldes 22 618 etanolbilar i landet och det är mer än fyra gånger fler än föregående år. Likaså ska en stor etanolfabrik anläggas i Norrköping. Rapsmetylester som är den vanliga biodieseln framställs inte i någon större utsträckning, trots att den kanske är det alternativbränsle som vore lättast att lokalproducera.

De olika alternativa drivmedel vi känner till, kan inte framställas i den mängd som dagens fordon och trafik kräver. När oljan börjar sina, måste vi därför ifrågasätta de sätt på vilka transporter sker idag. I tätorter går detta förhållandevis enkelt att lösa med förbättrad kollektivtrafik, medan situationen blir svårare för glesbygden, där kollektiva trafiklösningar tenderar att bli både dyra och osmidiga.

Dagens bilar är för bränsletörstiga, därför att de är så tunga. Genom nya material kan man bygga lättare fordon, som behöver påtagligt mindre med bränsle för att ta sig fram. Det finns bilar som drar mindre än hälften av vad en standardbil förbrukar. Tekniken finns redan idag, men de ännu förhållandevis billiga fossilbränslena hindrar att den tillämpas fullt ut.

Det finns också rent praktiska hinder för människor att gå över till alternativa bränslen. Många bilar går att köra med etanolinblandning i bensinen och det finns nya etanolbilar att köpa, men det finns inga tankställen utanför storstäderna. Likaså skulle det behövas tankställen för biodiesel. Det är naturligtvis helt förvänt: folket i glesbygden BEHÖVER sina bilar på ett helt annat sätt än stadsbon som har busshållplatsen utanför fönstret.

Dessutom är biltillverkarna ofta onödigt negativa till att tillhandahålla konverteringar till äldre bilar. Oftast är det förhållandevis lite som krävs för att ställa om en bensinbil till etanol, och det skulle inte behöva vara särskilt dyrt att göra en konvertering. Efter godkänd registeringsbesiktning för det nya bränslet, borde man få en såpass påtaglig skatterabatt på bilen, att konverteringen var intjänad på ett par år.

Fri sprit åt förarna!

PRESSMEDDELANDE 2006-05-01

Miljöpartiet de Grönas lokalavdelningar i Kumla och Hallsberg sponsrar speedway i Sanna-hed. Imorgon, den 2 maj, är det premiär på Kumla motorstadion i Sannahed och miljöpartister från de två avdelningarna kommer att vara på plats för att sprida information om Miljöpartiets politik, klimatförändringarna och speedwaysportens berömvärda insatser för en bättre miljö.

Genom att samarbeta med speedway vill Miljöpartiet uppmuntra en sport där man tar sitt ansvar för framtiden genom miljöförbättringar. Speedway är en växande idrott med stort folkligt engagemang som arbetar målmedvetet med miljöfrågor och det vill Miljöpartiet stödja. Svensk speedway har bedrivit ett ambitiöst miljöarbete under en längre tid. En del av det berömvärda miljöarbetet är att man sedan länge kör på alternativa bränslen, i det här fallet metanol som ger minimala utsläpp. Oljan som används ska också vara vegetabilisk.

Ett problem som speedwaysporten dock fortfarande dras med är att de många åskådarna transporterar sig till arenan med bensindrivna bilar. Tyvärr finns det ännu inte några tankställen för alternativa bränslen i Hallsbergs kommun. Miljöpartiets lokalavdelning i Hallsberg slår imorgon därför ytterligare ett slag för miljön samt behovet av en cykelväg mellan Halls-berg och Kumla. Hallsbergs lokalavdelning samlas kl. 17:30 utanför Folkets Hus i Hallsberg för att cykla till Sannahed.


I dag meddelas att speed-wayen är inställd eftersom det regnat.