Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

fredag, maj 19, 2006

Smakar kaffet bra?

Kaffe 500 gram 24.90 kr - visst är det billigt? I köket har jag en gammal hederlig plåtburk, som innehållit Cirkelkaffe Brazil. Den är snart 15 år gammal men prislappen visar 35.50. På den tiden kostade en halvkilo kaffe som ett kilo ost, men idag har ostpriset hunnit mer än fördubblats. Kaffepriset har däremot sjunkit med en tia.

Det som är billigt, måste oftast någon annan någon annanstans betala. Vårt billiga kaffe betalas av fattiga, mer eller mindre livegna och rättslösa lantarbetare. Därtill kommer intensivt bruk av bekämpningsmedel och omfattande markförstöring. I själva verket är alltså vårt kaffe mycket dyrt, men vi, de rika, behöver inte betala de kostnaderna. Det gör de fattiga i Afrika och i Latinamerika.

Skrapar man på ytan av våra konsumtionsmönster, framträder obehagliga bilder. Konsumtionen visar sig till stora delar bygga på koloniala strukturer, där stora delar av världen endast är intressanta som råvaruproducenter. För att göra en obekymrad hög konsumtiom möjlig hos oss, måste andra leva under betingelser ingen av oss skulle - med rätt! - acceptera. Problemet är så djupgående att vi måste börja ifrågasätta grundvalarna för vår egen livsstil och de ekonomiska strukturer vårt samhälle byggt upp. Swedwatch behandlar ämnet i rapporten Den Globala Fabriken, där man visar på vad den världsomfattande jakten på billig arbetskraft leder till, men också på motkrafter som strävar efter en mänsklig ekonomi.






Bilden från www.swedwatch.org