Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

lördag, maj 13, 2006

Trädgårdsamatörer

I dag har vi påtat i trädgården. Vi började dagen med besök på en handelsträdgård, och med hem följde både buskar och plantor. Handelsträdgårdar är farliga platser, där man både kan bränna en månadslön och dra på sig mera arbete än man klarar av. Stålsätter man sig, och låter bli att titta på annat än det man åkt dit för, brukar det gå utan att sluta i katastrof.

De verkliga problemen visar sig när man kommer hem. Först ska plantorna på rätt plats. Det är inte alls så lätt som man tror. Den där platsen man bestämde sig för i planeringen är plötsligt inte bra, för sätter man syrenen där, kommer den om ett par år att skymma kaprifolen som ska klättra i den gamla apeln. Och det är nog inte rätt ljus för murgrönan i krikonet mitt i solen. Den blir nog bättre i resterna av flädern. Eller?

Dessutom ska man gräva, blanda i kompost och vattna. Det var inte så mycket vi körde hem, men arbetet tog tid. När vi var klara var klockan redan sex. Och på måndag ska en död fläder och ett dito körsbärsträd till kommunens återvinningsstation.