Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

lördag, maj 20, 2006

Bittersweet

"Bittersweet" är en vanlig kvalitetsbeteckning på choklad. Läser man på Svenska Kyrkans hemsida om "Chokladen du äter", så får ordet en ytterligare och bittrare betydelse. Chokladen har lika dystert ursprung som det kaffe jag skrev om igår.

Svenska kyrkan, LO, Caritas och ett antal andra föreningar driver tillsammans Föreningen för Rättvisemärkt. Syftet är att ge oss möjlighet att köpa kolonialprodukter som producerats på ett anständigt sätt. Kaffe, te, choklad, kryddor m.m. kallas faktiskt fortafarande "kolonialprodukter", en kvarleva från den tid då dessa varor producerades i de europeiska ländernas kolonier.

I Hallsberg finns Rättvisemärkt att köpa hos livsmedelshandlarna och hos Hallsbergs församling. De rättvisemärkta varorna ger oss en liten men dock påtaglig möjlighet att ta avstånd från en orättfärdig ekonomi, som bygger på utnyttjande av människor.