Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

fredag, maj 12, 2006

Bensinförbrukningen igen

På Rapport för tio minuter sedan meddelade man att bensinförbrukningen dalat ordentligt under året. Minskningen kunde inte enbart förklaras med de ökande marknadsandelarna för diesel och etanol, utan berodde troligen till stor del på prishöjningarna.

Motormännen hade naturligtvis lyckats få med en företrädare som talade om hur hårt bensinpriset slår mot medborgarna. Och som vanligt berodde det höga bensinpriset enbart på skatterna - att råoljepriser och bensin är dyrare än någonsin på marknaderna teg man om. Det skulle inte passa in i Motormännens högerpopulistiska världsbild. Och varför är förresten bensinen dyrare i de flesta andra västeuropeiska länder?

Prisutvecklingen visar att bensinen inte har någon framtid som bränsle. Att den är dålig miljömässigt vet vi redan, men det blir tydligt att den i sig är på väg att bli för dyr.

I veckan var vi ett gäng från de Gröna i Kumla och Hallsberg på Sannahed och hejade på Indianerna. Förarna visade att man kan köra fort och hårt på miljöbränsle, i deras fall metanol. Därför sponsrar vi speedwayen.

När får vi de första miljömackarna i Hallsbergs kommun?