Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

tisdag, maj 02, 2006

Religionsfrihet åt alla

En kollega läste min drapa om Medborgare Bernadotte, och påminde om att kungen och hans familj är de enda invånarna i Sverige som inte åtnjuter religionsfrihet.

Successionsordningen föreskriver sålunda:§ 4. Såsom 2 § i 1809 års regeringsform uttryckligen stadgar, att Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten. Lag (1979:935).

Bestämmelsen tolkas vanligen som att kungen ska tillhöra Svenska Kyrkan. Skulle kungen bli baptist, katolik eller muslim, skulle han således med omedelbar verkan få lämna ämbetet.

Visst är monarkin bisarr?