Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, november 09, 2008

Vad trött jag blir...

Egentligen hade jag bestämt mig för att inte skriva mer om alla turer i samarbetsfrågan mp+s, men som det nu utvecklar sig, kan jag inte hålla tyst.

I dagens webbupplagor av DN och SvD finns nyheten att "S och mp bromsar samarbetet". Enligt artiklarna skall Lars Ohly i gårdagens Dagens Eko ha sagt att han förväntar sig att mp och s "lägger sina diskussioner på is" tills man kommit överens med v om hur ett samarbete ska ut.

Enligt Ohly är Sahlin med på isläggningen, medan Peter Eriksson hävdar attsamtalen mellan mp och s fortsätter enligt planerna. Sahlin vill inte kommentera alls - varför då?

Som frågan utvecklar sig bör vi gröna göra två saker:

1. Fråga Sahlin och sossarna rakt upp och ner var vi har dem. Gäller överenskommelsen mellan oss och dem eller ej?

2. Om vi inte får ett tydligt svar, bör vi omgående avsluta det så kallade samarbetet, och öppet kritisera Sahlin och sossarna för att de inte är pålitliga partners som håller överenskommelser. Samtidigt bör vi upplysa om att vi inte heller avser stödja en ev. s-regering längre - vi har tappat förtroendet för det veliga s.

Vi kan nämligen inte fortsätt att låtsas som om det regnar, när Ohly kör sitt smutsiga falskspel och sossarna jamsar med i det.


Bild: Ohly jublar över att sossarna velar.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

4 Comments:

At 11:08 fm, Anonymous Anonym said...

Oppositionen är en hönsgård där räven Ohly röjer runt. Virrpannan Sahlin sitter på en pinne och blundar inför vad som händer.

 
At 9:08 fm, Blogger Peter Kjellman said...

Anonym kl. 11.08 formulerar läget ganska träffsäkert. :-)

 
At 8:48 em, Blogger Niklas said...

Någon som spelar fulspel är väl Peter Eriksson. Jag förstår inte vad han är ute efter, men han tycks mer intresserad av att smutskasta Vänsterpartiet och Lars Ohly än av att oppositionen faktiskt ska vinna valet 2010.

Miljöpartiet har över huvud taget agerat på ett sätt som gjort att oppositionen rasat i opinionen och att läget blir tuffare inför 2010 - det är trist.

 
At 9:36 fm, Blogger Peter Kjellman said...

Niklas: det är nog inte mp:s fel att s rasar i opinionen. Vi har ingått en överenskommelse med s om samarbete, och har hittills strävat efter att hålla fast vid den. Men s visar utåt en förvånansvärd spricka mellan partiledning och och rörelse, som är unik i det partiets historia. Väljarna har sett den sprickan och börjat vända s ryggen så grundligt att partiet i de sista undersökningarna hamnat rejält under 40%.

För oss i mp är den sprickan besvärande. Medan vår partiledning med stöd från partiet förhandlat med s, verkar s-ledningen ha förhandlat utan det egna partiets mandat. Alla negativa reaktioner från olika kommunla- och landstingssossar i t.ex. Dagens Samhälle har visat att s inte uppträder enat. Det går inte att samarbeta inom politiken om ett parti inte uppträder enat och förutsägbart.

Med tanke på hur kluvet och ofta grinigts uppträder f.n. skulle jag vara mycket förvånad om samarbetet håller fram till valet. Det är helt tydligt att parti och ledning behöver hitta en gemensam politik, så att man inte talar med kluven tunga.

Det är tråkigt att det verkar som om det här samarbetet faller samman. Våra båda partier har åtskilliga gemensamma värderingar och även erfarenheter av tidigare samverkan, som borde göra det naturligt att arbeta tillsammans. Ur en sossesynvinkel borde det vara mycket oklokt att stöta bort en möjligt samarbetsparti, när man faktiskt är på väg att mista en tredjedel av tidigare medborgarstöd. Är man inte intresserad av att vara med och erbjuda ett hållbart alternativ till Alliansen?

 

Skicka en kommentar

<< Home