Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

torsdag, oktober 23, 2008

Bodyscanner - nakenspaning


När jag var barn hade jag som alla andra Hobbex' katalog med en massa roliga grabbgrejer - i all fall roliga så länge man nöjde sig med att titta i katalogen. En kompis i kvarteret beställde de där röntgenbrillorna som alla grabbar ville ha men inte fick köpa. Han skulle spana på tjejer men det gick inte så bra. Brillorna funkade inte alls - det var bara ett par plastskalmar med pappskivor framför ögonen i paketet.

Nu har emellertid avancerade versioner av Hobbexbrillorna konstruerats, och en del flygplatser har skaffat sig "bodyscanners", personskannrar, som ser genom kläder för att avslöja om folk bär något olämpligt på sig. Ute Europa finns tekniken på flera håll och här i Sverige bl.a. på Landvetter.

EU-kommisionen hakar på och förespråkar bodyscanners på alla större flygplatser. Die Grünen i Tyskland protesterar mot detta och gör ett uttalande genom sin ordförande Claudia Roth: "När EU-Kommissionen sätter på sig röntgenbrillorna, spelar uppenbart inte rätten till privatliv eller skyddet av den personliga värdigheten och intimsfären någon roll längre. Kommissionen rekommenderar nakenskanning av flygresenärer, utan att kunna redovisa någon faktisk säkerhetsvinst. Man frågar överhuvud inte efter de rättsliga följderna av det djupa ingreppet i de grundläggande mänskliga rättigheterna eller efter de möjliga hälsomässiga konsekvenserna. Det kontrollraseri, som kommer i dagen i samband med temat bodyscanning, håller långsamt på att anta rent sjukliga drag."

Nu väntar vi bara på att folkpartiet ska kräva bodyscanning i skolan också. Och kompisen med röntgenbrillorna kan söka jobb på Landvetter - alla fluktares drömjobb.

Etiketter: , , , , , , , ,