Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

fredag, oktober 10, 2008

Hvad vilja Socialdemokraterne?

Rubrikens fråga är befogad. Häromdagen lade mp och sossarna fram en gemensam avsiktsförklaring om samarbete och regeringssamverkan efter valet. Man hade gjort försök att få med Vänstern, men det föll på v:s ovilja att föra en ekonomisk politik inom budgetramarna. Varken vi eller sossarna kan samarbeta med ett parti som vill använda pengar som inte finns. Så långt så var allt väl.

Men nu i kväll går plötsligt Sahlin ut och säger att v visst kan vara med i en regering. Visserligen upprepar Sahlin kraven om budgetdisciplin, men det verkar som att hon inte känner sig helt bunden av överenskommelsen med mp.

Maria Wetterstrand å sin sida är tydlig: "Enligt överenskommelsen mellan miljöpartiet och socialdemokraterna ska representanter för de två partierna nu ge sig ut på en gemensam turné. Gemensamma arbetsgrupper ska tillsättas och en regeringsplattform arbetas fram. Och i det arbetet är inte vänsterpartiet med.
Maria Wetterstrand:
- Vår uppfattning är att det inte har funnits intresse från vänsterpartiet att ge sig in i det. De har haft otaliga chanser att haka på och vara med i samtalen.
DN: Är det för sent för dem att hoppa på nu?
- Den här processen måste börja nu, och de vill inte vara med."

Det blir intressant att se hur detta utvecklar sig. Sköter inte Sahlin och sossarna detta korrekt har man troligen fördärvat möjligheten att bjuda borgarna på en flytt från Kanslihuset. Det var oväntat att sossarna handlar på detta sätt. Det visar på en ny typ av svaghet som man inte kunnat se hos dem tidigare. Det är viktigt att socialdemokraterna vet vad de gör och är pålitliga, om man ska kunna samarbeta med dem.

Etiketter: , , , , , ,