Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

torsdag, oktober 16, 2008

Sursossar och krokodiltårar

Samarbetsöverenskommelsen med sossarna verkar vara dåligt förankrad i det partiet, för nu kommer missnöjda sossar upp som svampar ur jorden och vädrar missnöje med överenskommelsen. I Dagens Samhälle, som låg i brevlådan i morse, finns ett reportage med sura sossar på lokal nivå. "Tragiskt, tycker Ingvar Damm, KS-ordförande i Hedemora, om förra veckans presskonferens där s och mp presenterade sitt regeringsalternativ." Enligt DS har liknande åsikter hört på många håll inom s-leden. och man skriver sammanfattande att "mp uppfattas som lite opålitligt och lite främmande, v som tryggt och stablit."

Som miljöpartist blir man både förvånad och förbaskad över sossarnas dåliga förankring av överenskommelsen. Hos oss har samarbetet redan i våras diskuterats ute i avdelningarna och sedan godkänts av partikongressen. Alla i partiet har nog inte välkomnat det, men vi kommer att stå fast vid de beslut vi fattat. Överenskommelser ska hållas, och heller inte motarbetas underifrån. Om sossarna har interna problem med partiledningens representativitet behöver de inte dra in andra partier i det missnöjet.

Eller är surgnället en förevändning för att opponera mot Sahlin? Hon har redan en gång på ett tarvligt sätt dragits nere i smutsen av interna fiender. Är det dags för nästa sorgliga avsnitt av "Mosa Mona"?

Men Vänsterpartiet Opportunisterna har spelat sina kort skickligt. Först vill man inte vara med på överenskommelsen när s och mp förutsätter budgetdisciplin i samarbetet, och därefter går Lars Ohly ut och gråter krokodiltårar över att vara utestängd. Och si, skådespelet lyckas! Media och hela kopplet sossar och fackbossar stämmer in i klagolåten, och Ohly har nått sitt mål. De andra framstår plötsligt som bovarna, trots att Vänstern från början var välkommet i samarbetet, och självt stängde dörren från sin egen sida. Hyckleri och lögn lönar sig uppenbart om man gör det skickligt - V är ett lysande exempel på den saken.

Tiden får utvisa om samarbetet kommer att hålla. Om det innebär att mp ska behöva tåla en massa påhugg av sossarna, kan det vara skäl att säga upp samarbetet under öppna och ärliga former. Det kommer självfallet att innebära att mp kommer att hamna utanför en eventuell s-regering, som dock i det fallet förhoppningvis blir en minoritetsregering som får förhandla sig fram med andra partier. Miljöpartiet kan vinna mera på att spela vågmästare i ett sådant läge.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,