Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, oktober 12, 2008

Debattartikel från Maria W. och Mona S.

Maria Wetterstrand och Mona Sahlin har i dagens DN en debattartikel, där de diskuterar synen på statens budget, och dessutom gör en del ställningstagande om bl.a. arbetslöshetsförssäkringen.

Just budgeten har ju varit den fråga där Vänsterns åsikt att det inte behövs något budgettak, varit det som medfört att v hamnat utanför samarbetet mellan mp och s. Det kan vara skäl att erinra sig det, när det framförs kritik mot v "utestängts. I själva verket handlar det om att v inte vill ställa upp på vissa grundläggande krav, och därför heller inte vill ställa upp på samarbetet. Dessutom har man i v spelat förorättad och skyllt på mp och s för att man stängts ut, när man själv inte vill samarbeta. Fult av Ohly!

Det känns befriande att man vill förbättra arbetslöshetsförsäkringen efter att högeralliansen målmedvetet vill straffa de arbetslösa till att ta jobb som inte finns. När man nu ska förbättra, finns det skäl att försöka skapa ett system som visar de arbetssökande större respekt, ty det fanns översitteri mot dem även i det gamla systemet, när man dolde arbetslösheten genom att sätta folk i meningslösa utbildningar med tvivelaktig kvalitet. Här finns stora möjligheter till utveckling och nyskapande. Allra bäst vore det om man skaffade ett helt nytt system, istället för att lappa ihop det befintliga.

3 Comments:

At 12:30 em, Anonymous Anonym said...

Lite ironiskt att det endast är Vänsterpartiet (och Svenskt Näringsliv) som motsätter sig planekonomiska idéer som budgettak. :)


Jag har ärligt talat aldrig förstått varför sossarna håller så hårt på det?

 
At 3:55 em, Blogger Peter Kjellman said...

En budget ska ju vara en uppställning över hur man tänker använda de pengar man disponerar över. Taket är den gräns där man har disponerat tillgängliga pengar, och tar man ut mera får man skaffa mera genom att låna, höja skatterna eller på annat sätt öka statens inkomster. Men pengarna kommer inte ur tomma intet, och någon måste skjuta till dem. I sista änden är det alltid medborgarna som hamnar i kläm när staten sprätter iväg för mycket pengar.

Sedan kan man ju kalla det planekonomi om man vill, men i så fall tillämpar jag planekonomi här hemma i hushållet, när jag ser till att jag inte konsumerar på en nivå som innebär obefogad skuldsättning. Personligen skulle jag nog snarare kalla det sund hushållning.

 
At 4:16 em, Blogger Emma Grön said...

Det här inlägget är helkul:

http://approximationer.blogspot.com/2008/10/its-all-about-utgiftstak.html

Många vänsterpartister har faktiskt humor ;-)

 

Skicka en kommentar

<< Home