Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

onsdag, oktober 08, 2008

Samboskap

Ingen av bloggens läsare kan ha undgått att höra eller läsa om samarbetet mellan mp och s som presenterades idag. Och tydligen tar man inte bara sikte på att samarbeta fram till valet 2010 i syfte att samregera, utan man talar om samarbete ända fram till 2020.

Jag kan inte låta bli att känna oro inför detta. Samarbete är bra om det leder till att man kan förverkliga mer av sin politik än annars, men det är inget självändamål. Men risken är stor att politiken slätas ut i samarbetet, och att man avstår från att ta en befogad kritisk debatt, därför att man låter hänsyn till samarbetet stå högre än de egna partimålen. Ibland kan det kanske vara befogat, men alltför ofta lägger det än död hand över den politiska diskussionen. Att det dessutom är sossarna vi ska samarbete, rymmer också risken för att vi gröna blir överkörda när sossemaskinen går i gång.

Hur kommer det att gå med partiet - förblir vi ett alternativ till den etablerade politiken, eller blir vi ett grått parti bland alla de andra grå?