Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

måndag, oktober 06, 2008

Skolor som handelsvara

Enligt det lokala sanningsvittnet Nerikes Allehanda har det danska investmentbolaget Axcel köpt John Bauer-koncernen, som driver gymnasier i Örebro och på 29 andra orter. Köpsumman är enligt NA hemlig.

Affären väcker en del frågor runt friskoleverksamheten. Tydliga är att det ses som en inkomstbringande bransch, där skolor utgör vinstobjekt som vilket företag som helst på aktiemarknaden. Men hur agerar ägarna om inte skolan är lönsam? Lägger man ner eller skär man ner på undervisningen? Hur garanterar man att betygssättningen är saklig? Höga betyg är ett stakt marknadsföringsargument, men kontrollen av skolors betygsättning är rent allmänt närmast obefintlig. Listan på frågor kan bli längre, men helt klart måste man skarpt ifrågasätta att vinstdrivande företag tillåts att bedriva utbildning inom ungdomsskolan. Enskilt eller ideellt ägande ska inte vara hinder för att öppna en skola, men det ska finnas ett personligt ansvar för ägarna gentemot elever och samhälle. Ett aktiebolag har det inte, eftersom aktieägarna saknar formellt personligt ansvar för verksamheten.