Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

fredag, oktober 03, 2008

Carl Tham om sossarna och konkurrenssamhället

I dagens DN avfyrar den f.d. sosseministern Carl Tham en bredsida mot sitt eget parti. Han tar i rejält, men har i sak rätt. Han drar paralleller med den konkurrensfilosofi som sossarna införde under den tid Göran Persson var verksam på regeringsnivå och den ekonomiska kollapsen på Wall Street. I grund och botten säger han att det är samma tänk, och det leder till att ett fåtal berikar sig på de mångas bekostnad. Det medför att hans eget parti för en politik på tvären mot den egna ideologin.

Thams lösning är den starka staten: "I dag känner allt fler människor att det bara är en stark stat som kan skydda dem mot marknadens instabilitet och kapitalets maktbegär. Vilka slutsatser drar då den svenska socialdemokratin?" Frågan är berättigad. Efter Olof Palme har jag aldrig hört ledande sossar tala om demokratisk socialism, och även ordet "solidaritet" verkar på väg bort från den socialdemokratiska vokabulären. Det är faktiskt en värdeförlust, även om jag inte tror att socialism är en på sikt hållbar ideologi. Även den ideologin har sina brister, inte minst vad gäller den personliga friheten.

Lösningen måste bli en fördjupad kombination av personlig frihet och samhällelig solidaritet, samt begränsning av konkurrenssamhällets avigsidor. Den lösningen har en i högsta grad grön prägel - men både vänsterliberaler och socialister kan vara värdefulla samtals- och samarbetspartner i det arbetet. Efter valet om två år väntar ett hårt och viktigt arbete med att skapa ett tryggt samhälle efter Göran Perssons och Reinfeldts härjningar.