Idag nöjer jag mig med att lägga in ett uttalande från Peter Eriksson och Peter Rådberg. De har formulerat sig så bra att jag inte har något att tillägga.
Efter FRA är mp de enda liberalernaDet menar Peter Eriksson och Peter Rådberg efter dagens omröstning i riksdagen.
Det har tagit många hundra år av politisk kamp att bygga upp ett samhälle med rättsäkerhet och respekt för individens integritet. Det kan däremot gå mycket fort att avveckla den.
I dag kan riksdagen göra det misstaget om man inte röstar mot förslaget om ett nytt övervakningssamhälle. Den grundläggande frågan som riksdagen ska debattera och fatta beslut om är om vi vill ge Försvarets radioanstalt (FRA) laglig rätt att avlyssna och registrera all elektronisk kommunikation som passerar Sveriges gränser.
Det betyder i klartext att staten kommer att få obegränsad makt att övervaka och avlyssna sina medborgare när det gäller e-post, telefon, mobil och sms. FRA behöver ingen domstol eller myndighetens godkännande i förväg.
Miljöpartiet säger inte att all övervakning är av ondo. Det behövs en viss övervakning i ett samhälle, för att hålla kriminellt beteende i schack och för att ge människor en känsla av trygghet.
Det lagförslag som ligger på riksdagens bord ger dock inga definitioner eller begränsningar, bara det vaga begreppet - yttre hot. Yttre hot kan inkludera allt från flyktingströmmar till räntespekulationer och sannolikt även fildelning. Förslaget ger regeringen och FRA rätt att tolka fritt vad som menas med yttre hot.
I debatten torgförs åsikter som att det bara gäller trafik med utlandet som kommer att avlyssnas eller att det inte kommer att gälla svenskar. Detta är fel.
Det tekniska system som nu regeringen är på väg att installera de facto kommer att avlyssna hela svenska folket. Artikel 12 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna säger att:
"Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem, eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp."
Grundprincipen enligt människorättskonventionen är mycket tydlig. Vi har rätt att ha privatlivet ifred utan att motivera det, som en mänsklig rättighet på samma nivå som rätten till liv.
Detta är en grundläggande demokratisk princip: var och en har rätt till ett skydd till ett skyddat privatliv, som inte får utsättas för godtyckliga intrång, till exempel genom avlyssning, varken från staten eller från någon annan.
Det förslag som ligger på riksdagens bord innebär en lagfästning av just godtyckliga intrång i enskilda människors privatliv, och i företags och organisationers korrespondens.
Faktum är att förslaget innebär att intrånget i människors privatliv är värre än godtyckligt: det är systematiskt och allomfattande. Sverige befinner sig, ur ett rättssäkerhetsperspektiv, i ett paradigmskifte där flertalet av våra rättssäkerhetsprinciper frångås för att säkra det man kallar terrorismbekämpning.
Vi ser med stor oro på den pågående utvecklingen där en stor mängd integritetskränkande lagar nu antas utan en större diskussion om vilka konsekvenser detta får för rättsäkerheten och den personliga integriteten.
Genom historiens gång har vi sett många exempel på att statliga avlyssnings- och registreringsmöjligheter missbrukas. Sverige registrerade vänsteraktiva människor under fler årtionden genom Säkerhetspolisen.
Detta ledde bland annat till att hundratals personer på mycket vaga grunder förvägrades anställning eller på andra sätt utsattas för oacceptabla konsekvenser från svenska myndigheter.
Det märkligaste i hela den här frågan är hur de borgerliga riksdagsledamöterna kan ställa sig bakom en lag om så omfattande övervakning som detta innebär.
Det räcker med att fyra borgerliga ledamöter visar lite civilkurage och i frihetens namn trycker på nejknappen.
Om inte så är deras tal om individens rättigheter inte vatten värt.
Miljöpartiet är i dag det säkra alternativet för den som inte vill ha ökad övervakning och ännu mer av storebrorssamhället.
Vi tror på liberala värden som grund för demokratin. Just nu känner vi oss tyvärr ganska ensamma om det.
Författare:
Peter Eriksson (mp)
Språkrör
Peter Rådberg (mp)
Ledamot i försvarsutskottet