Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, juni 15, 2008

Regeringspartiernas ideologi - finns den?

Rätt ofta grunnar jag på vad vår kära regering egentligen har för ideologi. Folkpartiet och centern räknar sig som liberaler, moderaterna hävdar en ogripbar blandning av neoliberlism och konservatism, medan kristdemokraterna väl närmast är kommunitarianer. De flesta av de här ideologierna, utom konservatismen, inbegriper en viss omsorg om individens okränkbarhet och egenvärde, men för det har regeringen hitills visat noll intresse.

Det började att alliansen gick till val på att påstå att sjuka och arbetslösa var lata parasiter som skodde sig på samhällets generositet. Man satte direkt efter valsegern igång med att montera ner hela socialförsäkringssystemet, och idag mister den som är allvarligt sjuk jobbet efter ett halvår, eller arbetslösa tvingas ta arbete långt från hemmet, kanske rent av i utlandet.

Och nu fortsätter det med FRA-lagen, Lex Orwell, som ger myndigheterna rätt att tjuvläsa vår epost och att registrera alla telefonsamtal vi ringer. Fastän Regeringsformen tillerkänner oss brevhemlighet och frihet från elektronisk registrering, driver Reinfeldts regim genom denna tjyvlyssnarlag.

Alliansregeringens attityd till medborgarna blir allt mer lik den som präglade regeringarna i det sovjetiska östblocket. I DDR, det kommunistiska Östtyskland, förekom exakt den form av registrering som nu vår regering tar initiativ till. Vill verkligen Alliansen föra rent kommunistisk öststatsmässig politik?

Det verkar som om regeringens ideologi egentligen är systematiskt misstroende mot medborgarna. Håller man på att skapa den nya politiska ideologin suscipism - dvs. en ideologi som har misstroendet som ideologiskt fundament. Varje medborgare skulle ju kunna tänkas fuska eller förbereda terrorattatcker, och därför måste var och en ständigt kontrolleras.

Etiketter: , , , , , , , , ,