Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

fredag, juni 13, 2008

Tjuvläsning

På tisdag ska riksdagen hålla omröstning om huruvida staten ska få kontrollera våra epostmeddelanden. Borgarna är för förslaget, och partipiskan viner som häftigast just nu, för det räcker med att fyra borgare trycker på "fel" knapp för att förslaget ska falla.

Från mp:s hemsida: Lagen motiveras av regeringen med odefinierade "yttre hot", men alla tunga säkerhetspolitiska instanser har varit negativa till lagändringen. Säpo skriver att "förslaget innebär en kränkning av enskilds integritet" och rikspolisstyrelsen skriver att "förslagen tyder på en skrämmande brist på förståelse för de krav i fråga om skydd för personlig integritet som följer av regeringsformen och Europakonventionen om skydd för de grundläggande fri- och rättigheterna."

Tjuvlyssnarförslaget är ett grovt brott mot grundlagens stadganden om individens rättigheter:
Regeringsformen, 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter
1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,
2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden.
3 § Anteckning om medborgare i allmänt register får ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.
Varje medborgare skall i den utsträckning som närmare angives i lag skyddas mot att hans personliga integritet kränkes genom att uppgifter om honom registreras med hjälp av automatisk databehandling. Lag (1988:1439).
6 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. Lag (1976:871).


Förslaget är en skam för regeringspartierna och allra mest för folkpartiet, det parti som av tradition har sagt sig vårda individens rättighet främst av allt. Johan Pehrson, riksdagman för fp i Örebro län hade i onsdags en debattartikel, där han försöker släta över betydelsen av lagförslaget och istället försöker få oss rädda för terrorism och terrorister. Men hur stort är det hotet egentligen idag? Det största hotet kommer i själva verket från de krafter i Sverige, EU occh framför allt USA som driver allt hårdare krav på kontroll av människorna.

Maria Wetterstrand har en kul kommentar på sin blogg: Det är förstås helt orimligt att staten ska övervaka (i princip) all elektronisk kommunikation. Med tanke på att 80 procent av alla mail är skräppost så är det helt enkelt en stor integritetskränkande sopsorteringsbyråkrati som regeringen vill instifta.

Jag tillägnar Johan Pehrson och alla de folkpartister som egentligen vet bättre den här gamla fina valaffischen. Tänk om och rösta nej på tisdag!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,