Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, april 27, 2008

Grön-svart i Hamburg




Man ska vara beredd på att det mesta, också det mest otroliga och oväntade, kan inträffa. I Hamburg kommer efter landsvalen en koalition mellan Kristdemokraterna CSU - De Svarta" - och den Gröna Aletrnativa Listan GAL troligen att ta plats i senaten. De Grönas medlemmar har röstat ja till förslaget och det återstår ett ja från de Svarta.

Koalitionen är oväntad. I kampanjerna inför valet till förbundsdagen framställde de Gröna Kristdemokraterna som huvudfienden, och förde en tuff affischering med friskt häcklande av de Svartas ledande kandidater. En så elak kampanj skulle för övrigt vara helt omöjlig i Sverige, men tyskarna är betydligt mer hårdhudade inför påhugg än vad vi är. En av de främsta frågorna för koalitionen är ett rättvisare bildningssystem - i Tyskland ligger ansvaret för skola och bildning på landsnivå - och där intar de Gröna i Tyskland en position som ligger nära den Jan Björklund företräder i Sverige. Men man har fått bita i det sura äpplet och gå med på att Elbe muddras djupare för sjöfartens skull. Man kunde dock acceptera muddringen efter att man kommit överens om långtgående naturskyddsåtgärder för floden.

Man tar in en stridsfråga i koalitionen: stenkolkraftverket Moorburg. De Grönas blivande miljösenator Hajduk försvarar att man tillåter att ansökningsförfarandet för Vattenfalls kraftverk tillåts fortsätta, eftersom rent rättsliga skäl tvingar till detta. I valkampen gick de Gröna hårt åt Vattenfalls planer och lovade att hejda dem.

Här en video om koalitionen.

Etiketter: , , , , , ,