Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

lördag, april 26, 2008

Tjernobyl

Idag har 22 år gått sedan katastrofen i det sovjetiska atomkraftverket Tjernobyl.

I Sverigen upptäcktes förhöjda radioaktivitetsvärden i Uppland, och man antog att det rörde sig om en skada på anläggningen i Forsmark. En evakuering förbereddes och jodtabletter delades ut till befolkningen i Roslagen. Ganska snart upptäcktes att radioaktiviteten härrörde från en brinnande reaktor i Ukraina. I Sverige kom följderna att inskränka sig till förhöjda radioaktivitetsvärden i bär, svamp och vilt - såvitt vi vet i alla fall.

I Tjernobyl och dess omgivning blev situationen helt annorlunda. Många människor dog under själva olyckan och sedan dess har än fler dött av sjukdomar efter strålskadorna. Staden är numera helt övergiven, och vildmarken håller på att ta över. Strålningen är fortfarande så hög att människor bara kan vistas där mycket tillfälligt.

Elena Filatova, en ung kvinna från Kiev, har dokumenterat Tjernobyl på sin hemsida med ett rikligt och mycket intressant fotomaterial. Ett besök där är väl använd tid. Bilderna ger oss verkligen anledning att grunna på hur det står till med verklighetsförankringen hos våra atomkramare!


Foto: Elena Filatova

Etiketter: , , , , ,