Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

måndag, januari 12, 2009

Solidarisk arbetstidsförkortning

Just nu mister tusentals anställda sina arbeten genom finanskrisen, och hänvisas till a-kassa och arbetsförmedling. Många vet inte hur deras liv kommer att gestalta sig eller hur de ska klara ekonomin. De kommer också tvingas att skriva ansökningar till arbeten som inte finns eller som inte stämmer med deras kompetens. Förra veckan talade jag med en friställd verkstadsarbetare, som berättade att han var tvungen att söka jobb som rektor och överläkare för att få sitt a-kassestöd. Liknande berättelser har jag hörr av andra arbetslösa, som utsätts för en behandling som är rent kränkande för deras värdighet.

Likväl arbetar vår regering oförtrutet med att pröva nya möjlighet att ytterligare kränka utsatta människor. Som bekant beror ju arbetslösheten i det svenska samhället enligt högerregeringen inte på att ekonomin går dåligt, utan på att människor är lata och arbetsskygga. Därför måste man straffa de arbetslösa - liksom för övrigt också de sjuka, som tydligen anses vara det av fritt val och lättja.

Därför var det med både sorg och glädje som jag läste en annonsticker på tyska Der Spiegels hemsida: Kurzarbeit hilft Entlassungen zu vermeiden - Einsatz für Arbeit (Korttid hjälper till att förhindra avsked - insats för arbete). Det handlar om att stora och små företag kan få stöd från staten för att genomföra sänkt arbetstid istället för friställningar eller permitteringar. De anställda får arbeta kortare tid med bibehållen lön, och kan använda den fria tiden till fort- eller utbildning. Arbetsgivaren ordna så att de anställda kan fördjupa sin kompetens för yrket, eller den anställde kan komplettera sina kunskaper för att välja en alternativ karriär. Det hela bekostas av Förbundsagenturen för arbete (Tyska AMV) med stöd av EU:s socialfond.

Webbadressen till Einsatz für Arbeit får mig att haja till: www.fuer-ein-lebenswertes-land.bmas.de. www.för-ett-land-värt-att-leva-i.de Skulle Arbetsmarknadsverket eller någon annan av högerregeringens institutioner kunna ha en sådan webbadress? Jag betvivlar det. Även om Göran Persson och hans regeringar gjorde mycket för att bryta ner den svenska socialstaten, så har den här regeringen satt som sitt främsta mål att aktivt montera ner socialstaten, och att agera utifrån ett illa dolt förakt för svaghet. För tyskarna är Reinfeldts politik en omöjlighet. De vet nämligen att socialstatens sammanbrott kan lägga grund för totalitära ideologier och demokratins undergång.

Men formuleringen För-ett-land-värt-att-leva-i signalerar något annat, nämligen respekt för den enskilda individen och ett erkännande av att även arbetslösa friställda har rätt till värdighet. Det behövs härhemma också, mer än någonsin. De rödgröna har ett digert arbete med återupprätta socialstaten när Reinfeldt blivit bortvald. Det finns också en hel del från Göran Perssons tid att göra upp med, och det kan nog bli lite knepigt för sossarna. Men visst måste ett land värt att leva i vara ett viktigt rödgrönt mål?

Etiketter: , , , , , ,