Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, november 09, 2008

Ärkebiskopen och klimatet

Ärkebiskop Anders Wejryd har i söndagens DN en debattartikel om Sveriges ansvar i klimatarbetet. Han lyfter fram att vi i Sverige inte kan kräva av andra länder att de ska minska sina koldioxidutsläpp, om vi som ett av världens rikaste länder inte tar det ansvar som krävs av oss själva.

Detta förtjänar att citeras rakt av:
Klimatkrisen är djupast sett en fråga om värderingar och hur vi gestaltar våra liv som individer och samhällen. Hur kan vi skapa en ödmjukare syn på naturens egenvärde och de sinnrika ekologiska systemen? Hur blir vi mer solidariska med världens fattiga? Hur kan vi i den materiellt välmående medelklassen hejda en överdriven konsumtion av icke förnyelsebara resurser och ändå gestalta vår vardag med bättre livskvalitet? Och, viktigast av allt - hur stärker vi hoppet och framtidstron i en tid av finansoro och klimatångest?
Det är bra skrivet, men ändå för lamt. Kyrkan, och även vi gröna politiker, måste ta ett större ansvar för att kräva en enklare och sparsammare livsstil.

Etiketter: , , ,