Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

tisdag, februari 05, 2008

Karneval, Mardi Gras och Fasching

För en stund sedan mulade jag i mig en semla till kaffet, och innan dess hade jag läst en understreckare om reformatorn Robert Cromwell i England, en riktigt ruggig historia om reformationens bestialiteter och övergrepp. Fikasamtalet med kollegerna kom in på temat karneval och ledde till frågan varför vi firade karneval så stillsamt här i Sverige.



Svaret är enkelt: reformationen. Understreckaren om Cromwell ger en nyckel också till vår historia. Vad Henrik VIII och Cromwell var för england, var Gustav Vasa och bröderna Petri för Sverige. Under föregivande av fromma religiösa skäl genomförde kungarna en markant förstärkning av den egna makten och av statens rikedomar. För kyrkan betydde det rivna kloster, plundrade kyrkor, fördrivet klosterfolk och massavrättningar av motsträviga präster och andra troende. Det betydde också kyrkans omvandling till ett kungligt maktinstrument, till intolerant statskyrka. För folket betydde det en stor tromässig omställning. De gamla traditionerna med festdagar och fastor avskaffades, åberopande av helgonen förbjöds och en sträng kontroll av kyrkvanorna infördes - avvikelser bestraffades hårt. Karnevaler och annat "buller" förbjöds i den nya ordningens namn. De århundraden som följde reformationen innebar i både Sverige och England krig, intoreans och förföljelse av oliktänkande. Av de gamla svenska medeltida fastesederna överlevde i stort sett bara semlan, lutfisken och lussandet.

Men visst hade det varit roligt att ha kvar karnevaler och annat. Ner på kontinenten har man kvar sina traditioner och firar idag Fasching, Mardi Gras eller karneval. Här några bilder från Sydtyskland:


I karnevalståget tar man ofta upp aktuella händelser. Bilden ovan syftar på Nokias massavskedanden av tyska anställda.


Och här ser vi hur Hillary Clinton får en rejält hugg av Obama.

Karnevalen ger möjlighet att uttrycka kritik mot överheten och etablissemanget. Det är därför inte konstigt att envåldshärskarna förbjöd sådana seder när folket skulle tuktas till lydnad. Det är nog dags att vi återinför karnevalen. Den behövs.