Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

måndag, oktober 30, 2006

Till de folkhemske


Till de folkhemske

Av hänsyn till de estetiska kraven
(som också är ändamålsenlighetens)
har arkitekterna gjort molnen fyrkantiga.
Över de öde skogarna sträcker sig alltså förstaden.
Högt över åsarna radar sig molnkuberna
speglande djupt i den intet ont anande skogssjön
mäktiga filer av tomhetsfönster
understrukna av solnedgångens vackert röda neon.
Där leker i pietetsfullt skonade cumulushögar hygieniska barn
(aldrig berörda av människohänder)
medan i rotationsparasoller omkring dem
strängt avlönade kommunalbarnjungfrur svävar.
Varje dag blir det kväll och könlösa vitaminarbetare
kommer i årsklasser avtalsvis svärmande hem
till sitt privatliv, Svea, hormonernas drottning
noga vaktad av förtroendeingivande utkastare.
Och det blir natt och tyst. Bara sophelikoptern
surrar i sakta mak från port till port
förd av en framtida utstött, en anarkist och poet
livsdömd att bortkasta allt fantasisnusk.
Den liknar på avstånd en jättelik svärmarfjäril
brummande framför morgonens klase av skär kaprifol
högt, o högt över härliga frisksportarskogar
där aldrig mer någon luffare någonsin luffar.

En söndagspromenad i Hallsberg frammanar associationer mellan arkitektur och lyrik. Gunnar Ekelöfs dikt "Till de folkhemske" infinner sig nästan osökt.

söndag, oktober 22, 2006

Skandaler och politik

En sak begriper jag inte: folk begär helt rätt politikers huvud på fat när det fuskas och trixas. När däremot samma politiker fattar beslut om kännbara och besvärliga förändringar av folks ekonomi, hörs inte ett ljud.

Varför är det mera upprörande att högerregeringen fuskar med tevelicensen än att man ökar a-kassekostnaderna och bilkostnaderna långt mer än den symboliska skattesänkningen? Är trots allt inte den förda politiken viktigare än den privata moralen?

Bilkostnader

Kommer ni ihåg högeralliansens vallöften om billigare bilanvändning? Nu är det klart vilka kostnader det blir att åka bil med deras politik.

1. Bilförsäkringen höjs, eftersom sjukfrånvaron vid bilolyckor i fotrsättningen ska betalas via bilförsäkringen. Det beräknas ge en höjning med bortåt 300 kronor i månaden.

2. Det läggs en skatt på bilförsäkringen. Beräknad höjning runt 50 kronor per månad.

3. Bränsleskatten skrivs upp med 6 öre för diesel och med 9 öre för bensin.

4. Gränsen för reseavdraget höjs från 7000 till 8000 kronor. Dessutom uteblir den utlovade höjningen från 18 till 20 kronor per mil.

5. Det blir troligen ingen premiering av miljöbilar som alliansen lovade för valet.

6. Den gröna skatteväxlingen försvinner. Det kommer alltså inte längre att bli möjligt att sänka sina kostnader genom ansvarsfulla val av bränsle och fordon.

Gissningsvis kommer folk att bli arga när de upptäckt att de blivit dragna vid näsan av alliansen. Man lovade kostnadslättnader och levererade höjningar.

Det är nog dags att vi gröna räknar ut hur mycket bilägarna skulle ha kunnat tjäna om de uttnyttjat den gröna skatteväxlingen.

lördag, oktober 21, 2006

Skattefuskare är skattehöjare

I Svenska Dagbladet igår fredag har skattedirektör Håkan Malmert en mycket klok och belysande artikel om skattefusk och skattesmitning. "Fusk är skatt på andra" är rubriken på artikeln.

"Svartjobb hämmar tillväxt. De som köper svart, arbetar svart, eller skattefuskar på annat sätt, tror att de lurar en anonym stat. Det är en felsyn. Skattefuskaren vältrar över skattebördan på andra. Det blir skatt på ärlighet, skriver Skatteverkets utredare Håkan Malmer
." Klicka på citatet och läs hela den utmärkta artikeln!

Klart att Malmert har rätt. Det är ju vi andra som får betala skatten åt fuskarna, samtidigt som de själva i alla år parasiterar på det trygghetssystem vi finansierar genom skatterna. Och förmodligen är det också så att det är fuskarna själva som gnäller mest över de höga skatterna.

Själv har jag alltid undrat hur stor del av de hederliga skattebetalarnas skatt, som går åt att fylla hålen efter skattefuskarna. Jag gissar att det kan röra sig om märkbart mycket - kanske så mycket som 25%. Det innebär i så fall att skatten här i länet skulle kunna sänkas till 25 kronor per hundralapp från nuvarande 33 kronor. Och det med bibehållen ambitionsnivå i kommuner och landsting.

Kort sagt: Skattefuskare är skattehöjare!

måndag, oktober 16, 2006

Budget och ministeravhopp

För några dagar sedan skrev jag något i stil med att det inte skulle så illa som vi befarade och inte så bra som borgarna hoppades med den nya regeringen. Jag fick fel: det blev långt värre än vad vi kunde befara. Regeringen Reinfeldts första veckor har präglats av storm kring flera ministrar, och hittills har två av dem tvingats avgå för diverse oegentligheter. Det är bekymmersamt att varken de avgågna ministrarna eller statsministern själv ser oegentligheterna som skäl - skälen är enligt dem den överdrivna kritiken från press, fackföreningar och medborgare. Statsministern framstår alltmer som verklighetsfrämmande och utan kontakt med genomsnittsmedborgarnas liv - det intryck man får är den lätt insnöade östermalmsbon som avfärdar skattefusk och licensskolk som sådant alla gör. Reinfeldt verkar inte längre ha ryggrad nog att uppbära sitt uppdrag.

Nu hamnar kanske granskningen av budgeten i skuggan av personskandalerna. Men det kommer nog att snart morras över alliansens budget. Det utlovade tusenlappen i sänkt skatt blir en femhundring för genomsnittslöntagaren, och den äts upp av det borttagna avdraget för fackavgiften.

Snart nog ser man att de nya moderaterna bara fanns en kort tid fram till valet. Nu är det samma gamla höger som alltid.

torsdag, oktober 12, 2006

Gy 07

Den förestående gymnasiereformen Gy 07 har upphävts av den nya regeringen. Istället ska en ny omdaning av gymnasieskolan äga rum om ett par år, meddelar skolministern.

De förberedelser vi gjort ute på skolorna kommer att vara till nytta även om reformen inte genomförs. Men för bokförlag och läromedelsproducenter är upphävandet av reformen ett kännbart slag: vad gör man nu med alla nyproducerade läromedel som inte kommer att behövas? För de små förlagen kan det bli en dödsstöt om man inte får intäkter som täcker de investeringar man gjort.

Det har varit stormigt redan om den nya regeringen, och och jag befarar att det kommer att bli än stormigare.

onsdag, oktober 11, 2006

Bilbranschen och alternativa bränslen

Jag hittade en liten notis hos Teknikens Värld där man rapporterar att bilindustrins branschorganisation Bil Sweden kräver sänkt moms på alternativa drivmedel. "För att inte miljöbilssatsningen ska stagnera bör staten snarast undersöka möjligheterna att sänka momsen till sex procent, samma nivå som kollektivtrafiken har."

Bra initiativ. Eftersom det kommer från en branschorganisation, kanske det finns chans att högerregeringen lyssnar.

söndag, oktober 08, 2006

Grönsakernas krig

Akta dig i grönsaksdisken: det är krig på gång där. Se den här lilla flashvideon, så förstår du vad jag menar. Länk: http://www.storewars.org/flash/index.html

fredag, oktober 06, 2006

Den nya regeringen

Idag tillkännagavs den nya regeringen. Som väntat var det både överraskande och väntade utnämningar. Många moderater, förstås, som man kunde vänta efter det partiets valframgångar.

Men det finns ju några positiva överraskningar. Största glädjeämnet är att Carl Bildt blir utrikesminister. Förutom att Bildt är vår främsta politiker sedan Olof Palme, kommer han förhoppningsvis att ge svensk utrikespolitik klass och en mänsklig röst. Under Göran Persson har utrikespolitiken legat i träda på ett närmast skamligt sätt - Perssons undfallenhet mot Israels övergrepp i Palestina och i Libanon, liksom CIA-planens fångtransporter via svenska flygplatser ger Persson en välförtjäny plats i skamvrån för gott. Bildt har i de här frågorna intagit en ansvarsfullare och mera humanistisk hållning, som inger hopp.

En annan utnämning som väcker förhoppningar är Beatrice Ask som justitieminister. Hon gjorde en bra insats som skolminister under början av 90-talet, då hon bl.a. begravde det gamla relativa betygssystemet och införde ett kunskapsrelaterat. Det är också glädjande att folkpartisten Johan Pehrson från Örebro inte fick posten, som alla hade förutspått. Hans ivrande för avlyssning, e-postgranskning och andra kontrollåtgärder, innebar ett hot mot människors integritet och han skulle ha fört in rättspolitiken på högst betänkliga vägar. Jag hoppas att den i grund vettige Johan inser vart han var på väg och tar sitt liberala förnuft till fånga - individens frihet och integritet måste alltid gå före statsintressena!

Som väntat fick Jan Björklund en post med skolinriktning - han blir skolminister. Han brukar häcklas för sin militära bakgrund och för att vilja införa stenhård disciplin i skolan. Det är dock inte hela sanningen om Björklund och skolpolitiken. Jag har hört Björklund vid flera tillfällen, och också samtalat med honom. I sin retorik ger han ofta ett fyrkantigt intryck med inriktning på ordning och reda. Men bakom den fasaden finns också ett starkt socialt engagemang, där han ser skolan som en möjlighet för unga människor att ta sina egna liv i egna händer. Jag är nyfiken på vad han kommer att göra - jag tror att han kan komma med en del positiva bidrag till skolan, förutsatt att han lämnar fp:s valretorik bakom sig och fortsätter det arbete han inledde som borgarråd i Stockholm.

En annan positiv och väntad utnämning är Cecelia Malmström som EU-minister. Hon är en kritisk EU-vän, som gjort en hel del insatser i Bryssel för att demokratisera EU:s beslutsprocess. Bl.a. bedrev hon ett intensivt arbete för att handlingar i EU skulle bli offentliga på det sätt de är i Sverige, och hade en hel del framgång med det. Hon har också på bättre sätt än vad fp annarsgjort de senaste åren tagit ställning för individens integritet gentemot staten.

Miljöministern Anders Carlgren är ett oskrivet kort. Han kommer från centern, där han har en bekgrund som CUF-ordförande under 80-talet, då centern var betydligt grönare än i dag. Det blir intressant om han kommer att få tillfälle att göra något för att föra en grön miljöpolitik, eller om han bara blir en gisslan i en betonggrå högerregering. Jag håller tummarna för att han åtminstone ska kunna göra något vettigt på den punkten där borgarna verkar vara som mest okunniga och inskränkta.

Slutligen en utnämning som jag tycker är en ren katastrof: Integrations- och jämställdshetsministern Nyamko Sabuni. En retoriskt begåvad kvinna med närmast karismatisk utstrålning, men som står för märkliga islamofoba åsikter och motbjudande kontrollmentalitet på en extrem nivå. Hon ville i valrörelsen förbjuda slöjor och införa gynekologiska tvångsundersökningar av muslimska flickor. Skulle de förslagen bli regeringens politik, får vi en statlig kränkning av individens integritet som Sverige inte skådat sedan trettiotalets tvångssteriliseringar av utvecklingsstörda. Det är en djup tragik att det folkparti som förr stod upp till individens försvar, nu förvandlats till den mest högljudda förespråkaren av kränkningar mot enskilda.

Om övriga utsedda har jag inte så mycket mera att säga än att tiden utvisar vad de duger till. Som grön politiker hade jag hoppats på ett annat politiskt läge i landet, men väljarna ville annorlunda. Nu återstår att önska den nya regeringen lycka till, och att hålla tummarna för att våra värsta farhågor inte ska besannas.

Det kommer naturligtvis inte att bli så lysande och fantastiskt som Reinfeldt et consortes utmålar för oss - och inte heller så uselt som vi i oppositionen befarar.

söndag, oktober 01, 2006

Vädret

För en stund sedan tofflade jag morgonrocksklädd ut till brevlådan och hämtade tidningen. Det är den första oktober idag, men det känns som en augustimorgon. Hösten har kommit allt senare de sista åren, och jag undrar om det är växthuseffekten som visar sig så drastiskt. Just nu känns det lagom varmt och skönt, men på sikt är det djupt oroväckande. För oss här i norr blir kanske klimatet behagligare - om vi nu inte uppskattar skidåkning och isfiske, för det lär vi snart få sluta med. Men längre söderut kommer temperaturhöjningen yttra sig i torka och missväxt, samtidigt som också regnoväder och stormar kommer att bli allt våldsammare. Människor i sydligare länder får problem med sin försörjning.

Vi kan inte överlämna hela ansvaret till politiken. Som ansvarfulla människor måste vi själva handla och se över hur vi i våra egna liv kan minska våra bidrag till växthuseffekten. Här hemma har vi installerat pelletsvärme och väntar på att delta i ett försök med etanolkonvertering av bensinbilar. Vad kan du göra?