Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, oktober 22, 2006

Bilkostnader

Kommer ni ihåg högeralliansens vallöften om billigare bilanvändning? Nu är det klart vilka kostnader det blir att åka bil med deras politik.

1. Bilförsäkringen höjs, eftersom sjukfrånvaron vid bilolyckor i fotrsättningen ska betalas via bilförsäkringen. Det beräknas ge en höjning med bortåt 300 kronor i månaden.

2. Det läggs en skatt på bilförsäkringen. Beräknad höjning runt 50 kronor per månad.

3. Bränsleskatten skrivs upp med 6 öre för diesel och med 9 öre för bensin.

4. Gränsen för reseavdraget höjs från 7000 till 8000 kronor. Dessutom uteblir den utlovade höjningen från 18 till 20 kronor per mil.

5. Det blir troligen ingen premiering av miljöbilar som alliansen lovade för valet.

6. Den gröna skatteväxlingen försvinner. Det kommer alltså inte längre att bli möjligt att sänka sina kostnader genom ansvarsfulla val av bränsle och fordon.

Gissningsvis kommer folk att bli arga när de upptäckt att de blivit dragna vid näsan av alliansen. Man lovade kostnadslättnader och levererade höjningar.

Det är nog dags att vi gröna räknar ut hur mycket bilägarna skulle ha kunnat tjäna om de uttnyttjat den gröna skatteväxlingen.