Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, september 03, 2006

Rika politiker?

Svenska Dagbladet uppmärksammar riksdagskandidaternas årsinkomster i en notis. Sossar och moderater tjänar mest och miljöpartister minst - samtidigt som miljöpartisterna har bäst utbildning. Skillanden är hundra tusen kronor per år.

Skillnaden beror till inte alltför lite del på att sossar och moderater på riksdagslistorna ofta är kommunala heltidspolitiker med relativt väl tilltagna arvoden. I mp och andra mindre partier finns få sådana heltidspolitiker.

Det påminner om att de politiska arvodessystemen i kommuner, landsting och riksdag bör ses över. Heltidsuppdragen betalas långt över genomsnittsmedborgarens inkomst, samtidigt som ersättningen för deltidspolitiker ofta är njuggt tilltagen. Det är inte obefogat att sänka heltidsersättningarna, och flytta de resurserna till deltidspolitikerna.

Det är också svårt för den som sitter på ett uppdrag med trettio-fyrtiotusen i månaden att motivera att offentligt anställda kvinnor ska tjäna påtagligt mindre före skatt än vad kommunalrådet får efter skatt.