Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

onsdag, augusti 09, 2006

Gös


Gösfisket i Hjälmaren har miljömärkts. Det är Världsnaturfonden som ligger bakom märkningen. "Kraven för att få miljöcertifikat är att fisket inte hotar artens återväxt, att andra djur inte skadas av fisket och att den totala miljöpåverkan är så liten som möjligt."

Det är naturligtvis roligt att Hjälmarfisket får den här fina utmärkelsen. Men det är samtidigt sorgligt att sådana utmärkelser behöver finnas. En urgammal mänsklig erfarenhet av alla former av naturbruk - fiske, jakt, djurhållning, jordbruk, skogsbruk - är ju att man måste vårda det man förvaltar. Det går aldrig att ta ut mer ur naturen än vad den producerar. Men i fiskenäringen, i alla fall i den som bedrivs industriellt i haven, har man ignorerat den insikten alltför ofta. Haven är dammsugna på matfisk, och det så grundligt, att viktiga fiskarter riskerar utrotning. Det kustnära fisket som fungerat i århundraden har i stort sett upphört, eftersom det inte finns någon fisk kvar efter industriflottans skövling av havet.

Hjälmarfiskarna visar på ett hållbart naturbruk, som jag hoppas kommer att få många efterföljare, såväl i insjö- som havsfisket. Man måste handla långsiktigt!

1 Comments:

At 7:43 em, Blogger Christopher Sjöberg said...

Jag pratade med en moderat idag som hela tryckte på "problemen" med att man måste öka produktionstakten för att vi ska kunne behålla samma goda konsumtionstakt. Ska man skratta eller gråta. ;-D

 

Skicka en kommentar

<< Home