Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

lördag, augusti 05, 2006

Tyskarna har uppmärksammat Forsmark

Avstängningen av Forsmark har väckt uppmärksamhet nere i Tyskland. Die Zeit ägnar händelsen en utförlig artikel, och skriver att "kritiker talar om att det var nära en katastrof och den svåraste incidenten sedan härdsmältan i Tjernobyl.
---
... nödströmförsörjningen slogs ut. Därför kunde en under en viss tid reaktorn inte regleras elektroniskt."


Förbundsordföranden för die Grünen i Tyskland, Reinhard Bütikofer, säger i en kommentar att "den svåra atomolyckan i det svenska atomkraftverket Forsmark tydliggör i blixtbelysning den ständiga faran med denna teknologi."

Partiets energipolitiske talesperson i Förbundsdagen Hans-Josef Fell klargör hur allvarligt die Grünen ser på Forsmarksincidenten: "Det är tydligt att bara tack vare personalens resoluta ingripande kunde den 25 juli en härdsmälta i det svenska atomkraftverket Forsmark avvärjas i sista stund. Efter en kortvarig störning bröts enligt medierapporter strömmen i hela kraftverket, och varken kylsystem eller nödströmaggregat fungerade. Hade man inte manuellt kopplat in de kvarvarande nödströmsystemen, skulle en härdsmälta ha uppstått och därmed oundvikligen en atomkastastrof ägt rum i kraftverket."

Stämmer Fells uttalande, har vi i Sverige inte fått full information om incidenten: i så fall var det långt värre än vad som sagts här hemma. Mycket tyder på detta, liksom alliansens motstånd mot att atomkraften blir valfråga. Folket ska inte bråka om detta. Eller?

"Det finns bara ett säkert sätt att hantera atomkraften", säger Bütikofer. "Stäng av den med en gång!"