Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, augusti 20, 2006

Leijonborg och islam

Under de senaste åren har fp tonat fram som den främsta stödtruppen i landet för George W. Bushs korståg mot islam och arabvärlden. Det har handlat om svensk trupp till Irak, slöjförbud och gynekologiska tvångsundersökningar.

Nu har turen kommit till friskolorna. Nerikes Allehanda kan idag rapportera att fp vill stoppa religiösa friskolor. Och naturligtvis är det muslimerna Leijonborg vill åt. Han säger enligt artikeln
att han under det senaste året "har insett" att muslimsk fundamentalism är ett växande problem. - Vi har friskolor som fått pengar från Saudiarabien. Och härförleden hade vi en muslimsk ledare som skrev brev och krävde sharialagar i Sverige.

Ledare som kräver sharia-lagar är ungefär lika typiska muslimer som George Bush är en typisk kristen. Man kan inte döma alla i en folkgrupp eller trosriktning efter ett fåtals felsteg. Den sortens generaliseringar är uttryck för en mycket farlig politisk attityd, som i sin förlängning leder till det totalitära samhället. Måste just fp - av alla partier - vara vägvisare i den riktningen?

Alla friskolor ska oberoende av inriktning följa läroplanen och skolförordningarna. Konstigare är det inte.