Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

torsdag, augusti 03, 2006

Palestina och Libanon

Jag har nyss sett på Aktuellt och förfärats över omvärldens passivitet inför det som sker i Palestina, Gaza och Libanon. Det internationella samfundet är genom sin passivitet medskyldigt i övergreppen och dödandet, inte minst för att man stillatigande böjer sig för det USA som verkar vilja att Israels krig fortsätter.

Det finns en del motskrafter - de är inte så högljudda med de finns. På www.svenskakyrkan.se kan man läsa om vad kyrkorna gör. Här i Sverige har man skrivit brev till utrikesministern med uppmaning att agera i frågan.

Henrik Fröjmark som handlägger mellanösternfrågor hos Svenska Kyrkan sammanfattar konflikten så här: "Konflikten mellan palestinier och israeler har pågått under mer än ett halvsekel utan att omvärlden har reagerat annat än i tomma ord. Det har lett till ökad radikalisering och misstro mot folkrättsliga principer. Israels snart 40-åriga ockupation av palestinska områden och de icke-statliga aktörernas ökade användning av olagligt våld och terrorism är några av huvudorsakerna."

Action by Churches Together (ACT) har en bra bevakning, som man hittar HÄR. Svenska Lutherhjälpen samarbetar med ACT och förmedlar hjälp. Man kan läsa om detta i artikeln "Våldet i Mellanöstern kränker människovärdet". Där finns också Lutherhjälpen postgironummer, där man kan göra en insättning till hjälp för de drabbade. Det är väl använda pengar.

På samma sätt arbetar katolska kyrkan genom Caritas och frikyrkorna genom Diakonia. Även dessa organisationer bygger sitt hjälparbete på gåvor.