Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

torsdag, augusti 03, 2006

Åklagarna i Örebro

Idag rapporterar Nerikes Allehanda detta: "Åklagare skötte inte sitt jobb". Det handlar om åklagarna i Örebro som fått kritik av Åklagarmyndigheten två gånger de sista veckorna. Åklagarna ska ha gjort otillräckliga förundersökningar, struntat i att förhöra vittnen, samt ha underlåtit att väcka åtal. Efter myndighetens ingripande kommer förundersökningarna att återupptas. Brotten är kvinnofridskränkning och misshandel. Det är bra att tillsynsmyndigheten faktiskt fungerar.

Men är åklagarna vårdslösa och nonchalanta, eller tyder deras "slarv" på att deras tid inte räcker? För ett par år sedan lades tingsrätterna i Hallsberg och Lindesberg ner, och verksamheten centraliserades i besparingssyfte till Örebro. Men man kan inte utan vidare rationalisera rättskipning som man rationaliserar en tillverkningsprocess. Tidpress och resursbrist innebär ett hot rättsäkerheten. Människor måste få sin rätt och ingen får bli dömd efter en slarvig utredning.

Kanske vore det dags att öppna de stängda tingsrätterna i länet igen?