Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, februari 15, 2009

Om opinionbildande opinionsunderssökningar och atomkraft

Häromdagen spreds att undersökning visat att en stor del av sossarna ville ha atomkraftsbyggen. Men Helle Klein har granskat undersökningen och kom fram till att undersökningen inte var helt korrekt tolkad. Läs på henns blogg - klicka här. För oss gröna är det viktigt för det framtida samarbetet med sossarna att de står fast vid sin avvecklingslinje.

Opinionundersökningar får man många gånger ta med en nypa salt. De har ofta tillkommit i ett visst syfte, och frågorna liksom bearbetningen av svaret tjänar ofta till att bekräfta beställarnas åsikter - vad folk egentligen tänker är inte så viktigt. Det viktiga är snarare att få folk att tro alla andra tycker på ett visst sätt. På det sättet blir opinionsundersökningar ofta ren manipulation.

Helle Klein har förresten en länk till Tage Danielssons sannolikhetsmonolog. Den är lika aktuell idag. Jag har lagt in monologen direkt här.

Etiketter: , , , ,