Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

onsdag, februari 18, 2009

Miss Atom 2008

I Ryssland har atomkraftfolket för sjätte året i rad arrangerat en skönhetstävling - Miss Atom. Det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel rapporterar om tävlingen, som naturligtvis har till syfte att stärka tilltron till atomkraften. Bakom den står bolaget Atomenergoprom och den statliga myndigheten Rosatom. Rosatom ansvarar både för atomenergi och atomvapen.

I tävlingen deltar unga kvinnor mellan 18 och 35 års ålder, och som är yrkesverksamma inom den ryska atomindustrin. De tre främsta utses vid en galaföreställning i maj i Moskva, och får utlandsresor i pris.

I det Ryssland som drabbades så hårt av Tjernobylkatastrofen är det naturligtvis angeläget för atomfolket att invagga ryssarna i säkerhet. "Vi vill komma bort från den bedrägliga klischéen om atomkraftens farlighet. Vi vill visa, att helt vanligt folk är verksamt inom branschen - och bland dem många vackra kvinnor", säger projektledaren Platonov.

Det här spektaklet förenar på ett oväntat och obehagligt sätt atomkraftpropaganda och kvinnoförtryck. Något för gubbarna i Vattenfall att ta efter?

Etiketter: , ,

1 Comments:

At 9:57 em, Blogger Emma Grön said...

Och priset går till...

Maud Olofsson!

 

Skicka en kommentar

<< Home