Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

torsdag, februari 26, 2009

Gröna röster om Saab

De senaste dagarna har Saabs framtid debatterats ganska hett. Regeringen kör en hårdnackad linje, som ur åtskilliga aspekter förtjänar beröm. Moderaternas partisekreterare säger följande: "Det är oacceptabelt att företag som i brinnande högkonjunktur delar ut mångmiljardbelopp till aktieägarna och mycket stora summor i bonusar till chefer, vill att skattebetalarna ska komma till undsättning när tiderna blir sämre. Bara under 2008 delade de svenska börsbolagen ut 170 miljarder kronor i ordinarie aktieutdelningar. Året innan delades ännu större summor ut. Närmare 213 miljarder kronor östes det året ut över aktieägarna. Det är oansvarigt att i goda tider plocka ut stora summor pengar och när konjunkturen vänder direkt ropa efter skattebetalarnas pengar." Det är det klokaste som sagts av moderaterna på många år och helt riktigt. Storföretagen vill tydligen privatisera vinsterna och socialisera kostnaderna.

Mitt eget parti, mp, har gått ut med ett pressmeddelande där regeringen kritiseras för passivitet i Saabfrågan. Frågan är om den kritiken är berättigad. Regeringen har tydligen fört samtal med GM och olika intressenter, men hittills haft en kallsinnig attityd, därför att ma ninte med skattemedel velat understödja företag som brister i ägaransvar och som vill mjölka skattebetalarna på pengar. Som jag ser det är det mycket dumt av våra gröna företrädare att kritisera alliansregeringen, när den för en gång skull handlar klokt och riktigt.
Vad som däremot är bra och riktigt är kommentaren om utvecklingsbehoven: "Lånet handlar om att kunna modernisera bilmodellerna 9-3 och 9-5, säger Peter Eriksson. Särskilt fokus blir på miljöaspekterna så att Saab får fler miljöbilar som är klimatsmarta och bränslesnålare. Det är en absolut nödvändig utvecklingsinsats för att göra Saab konkurrenskraftigt."

Grön Ungdom delar den här uppfattningen, och väljer att kritisera moderpartiets linje i frågan: "Det går inte att försöka hålla liv i en döende industri genom konstgjord andning från statligt håll. Skattebetalarnas pengar ska inte slösas på en klimatdålig industri när det istället kunde göras satsningar på att tillvarata på kompetensen och vidareutbilda personalen." Vidare ser man andra lösningar: "Lösningen är att investera i höghastighetståg och förnyelsebar energi."

Det blir intressant att se hur detta utvecklar sig. I ägarfrågan håller i alla fall jag, hur ovant det än kan kännas, på regeringen. Och allra mest på GU!

Etiketter: , , , ,