Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

tisdag, februari 24, 2009

Dagens stora händelse

Monarkin är ett fossil från gångna tider, och rymmer många egendomliga värderingar. Det framstår idag med all tydlighet efter att H.K.H. kronprinsessan Victoria eklaterat förlovning med hr. Daniel Westling. De båda unga fick inte efter eget val ingå förlovningen, utan har tvingats att få lov av både kungen och regeringen. Knugliga personer har inte den urgamla frihet vanliga medborgare åtnjuter, nämligen att efter ömsesidigt tycke och avgörande utan andras inblandning leva tillsammans och ingå äktenskap. Likväl har ett viktigt tabu brutits, ty hr. Westling är
inte av knuglig familj, inte ens av adlig, utan vanlig medborgare. Det får ses som ett framsteg, även om man löste problemet genom att direkta adla hr. Westling och utnämna honom till hertig av Västergötland. (F.ö. ett smakfullt val av landskap!)

Om man vill fördjupa sig i studiet av rojalismen och konservatismen, två nära befryndade ideologier, så finns det på dagens www.newsmill.se ett utsökt opus, som ger uttryck åt en sann rojalism. Och ur den aspekten anses dagens händelse djupt beklaglig: "Sedan är det ju detta med det generellt olämpliga i att vem som helst blir gemål åt en tronarvinge. Det är ett bekymmer för monarkins framtid alldeles oavsett om det är en man eller en kvinna som är tronarvinge, men speciellt när det är en kvinna som i detta fall. När en gymägare från Ockelbo gifter in sig i kungahuset avskalas en stor del av det sagolika som förväntas och behöver kringgärda ett kungahus. Tanken om att göra kungahuset folkligt för att öka dess legitimitet är fullständigt bakvänd."

Det rojalistiska gnället över att mannen av folket får knugadottern och halva riket är naturligtvis helt befängt. Men det är lika befängt att överhuvud hylla denna föråldrade institution, som inte ur någon aspekt är förenlig med ett demokratiskt samhälle, trots att dess företrädare tagit välmotiverade och kloka steg i rätt riktning.

Befria fångarna på slottet och avskaffa monarkin. Victoria är välkommen tillbaka som Republiken Sveriges första president - om vi vill rösta på henne förstås!

Etiketter: , , , ,