Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

fredag, april 11, 2008

Kisse på vift


Idag upptäckte vi resterna av en katts middag. Bakom rosenbusken i trädgården låg en hög fjädrar och dun. Av lämningarna att döma är det en kaja eller skata som strukit med. Det är inte första gången vi hittar fjäderhögar. Kringstrykande katter spanar ständigt på fåglarna i trädgården och tar sin tribut. Det värsta är inte att de tar enstaka fåglar, utan att de tar föräldrafåglar med ungar i bona, som får ligga och svälta ihjäl när mattes lilla älskling varit på jakttur mitt i häckningstiden.

Det finns en stor aningslöshet bland kattägare - eller är det nonchalans och ansvarslöshet? Man låter katterna driva fritt som de vill utan uppsikt. Förutom att de åstadkommer stor skada på fåglar och småvilt, utsätts de för många risker när de går lösa. Inte minst blir många katter överkörda i trafiken, liksom andra faller offer för rovdjur. Hemma blir katten väl omhändertagen med mat och kel, men utanför dörren lämnas den helt utan omsorg.

För hundar finns det en lag som ställer tydliga krav på ägaren både att ta väl hand om hunden och att förhindra att den åstadkommer skada. Katten nämns i samma lag, men bara i en kort passus utan tydliga regler: "Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter." Det räcker inte: kattägare borde ha samma ansvar som hundägare, både vad gäller omsorg om katten och tillsynen över den.

Och nej, jag tycker inte illa om katter: tvärtom är det trevliga och smarta djur. Men man ska sköta dem på ett anständigt sätt och skydda dem från driva runt på egen tass. Det är både katterna och fågellivet värda.

Emma skrev om koppel på katter i fjol: länk här..

Etiketter: , , ,