Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, april 30, 2006

Möte om skifferbrytning i Örebro 23 april, 2006

Söndagen 23 april anordnade Nätverket freda skiffern ett möte mellan politiker och allmänhet i Folkets Hus inne i Örebro. Riksdagsledamöter för de flesta partier deltog, förutom från fp, som representerades av lokalpolitikern Staffan Werme. Moderaterna hade anmält förhinder och deltog inte alls. Miljöpartiet företräddes av Mikael Johansson.

Mötet inleddes av Per Janse, från Nätverket, som gav en redogörelse för de undersökningstillstånd som Länsstyrelsen beviljat. De in situ-brytningsmetoder som bolagen föreslagit skall enligt sakkunniga inte fungera i skiffern, eftersom de kommer att leda till förstöring av grundvattnet i trakten. Dessutom är de inte effektiva, varför det är troligt att det kommer att röra sig om konventionell brytning i dagbrott.

Janse föreslog att riksdagsledamöterna skulle verka för en fredning av skiffern i Närke. Svaren blev skiftande, även om de flesta menade att brytning inte skulle bli aktuell. Mp, c, s och v uttalade ett tydlig nej till brytning, som motiverades med att man vill ha bort atomkraften. Kd menade att miljölagstiftningen inte medgav brytning, medan fp menade att brytning mycket väl kan ske i Sverige men troligtvis inte i Närke.

Debatten fortsatte, och medan mp, s och v kategoriskt avvisade all uranbrytning med hänvisning till avvecklingsbeslutet efter folkomröstningen, hävdade fp och kd med emfas att folkomröstningen var överspelad. Centern verkade plötsligt inte riktigt veta vad man ville. Visserligen skulle atomkraften avvecklas, men det var marknaden som skulle sköta detta, inte politikerna. En kvinna i publiken ställde också frågan om man kunde lita på fp, då partiet förordade brytning i Jämtland, men fick inget egentligt svar på det.

Kontentan av mötet blev att partiföreträdarna enades om att skriva en gemensam motion i syfte att förhindra skifferbrytning. Man ska också skriva en debattartikel. Därtill enades man om att verka för en översyn av minerallagstiftningen, så att den inordnas i miljölagstiftningen.

Jag kan inte låta bli att förundras över allianspartiernas hållning i atomkraftsfrågan. Man vill ha atomkraften, men säger att man inte vill ha bryting i Sverige, eftersom det inte går att förena med svenska miljölagar och inte heller med våra arbetsmiljölagar. Tydligen accepterar de att miljö och människor förstörs i utlandet. Centern sade sig vara mot atomkraften, men sade i nästa utandning att man överlät en eventuell avveckling till marknaden.

Alliansen lover ju en strålande framtid om de får makten, och i det här avseendet kommer de nog att hålla sitt löfte. Det kommer marknaden att se till.