Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, april 30, 2006

Medborgare Bernadotte


Idag fyller innehavaren av rikets högsta ämbete 60 år. Gratulanter kommer från all världens kungahus, och Stockholms gator är fulla av undersåtar som hyllar honom när han tillsammans med sin familj passerar i sin hästkärra. Statens främsta företrädare uppvaktar majestätet med dyrbara gåvor som köpts in för skattebetalarnas pengar.

Kungen ger onekligen ett sympatiskt intryck som person, men han är innehavare av ett djupt osympatiskt och odemokratiskt ämbete med trista traditioner. Detta ämbete har sina rötter i Gustav Vasas inordnande av landet under en allsvåldig monark, och som kunde styra utan större inskränkning. För att säkra makten åt sina söner, avskaffade Gustav Vasa det medeltida valkungadömet och införde ärftlig kungamakt.

Först vid mitten av 1900-talet kunde Sverige trots hårt motstånd från kungarna och överheten slutligen bli en fungerande demokrati. Likväl lever det föråldrade ämbetet kvar, och än idag är det omgivet av en sakrosankt, förtrollad aura, som tycks hindra människor att se nyktert på det.

Det är dags att avskaffa kungaämbetet och att göra Carl Gustaf till en fri medborgare bland andra fria medborgare.