Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

tisdag, januari 13, 2009

Arne Naess död

En av den gröna rörelsens stora inspriratörer och ideologer, norrmannen Arne Naess gick igår kväll ur tiden. Han blev 96 år gammal.

Naess var filosof, och blev 1939 vid 27 års ålder professor i filosofi vid Oslo universitet, en lärostol han skulle inneha till 1970. Som filosof var han logisk empirist med inriktning på språk- och vetenskapsfilosofi. Men det som gör honom till en fundamental gestalt i den gröna rörelsen är hans verk Ekologi, samhälle och livsstil (1973), där han formulerar en logiskt konistent och övergripande grön ideologi. Den tar inte bar upp själva miljöfrågan utan sätter in den i ett samhälleligt sammanhang, där även resursfördelning och rättvisefrågor spelar en avgörande roll. Den innehåller en mycket hård och välgrundad kritik mot vårt västerländska samhälle. Var och en som är intresserad av grön politik har mycket att hämta i den, både argument och nya idéer att föra ut i debatten. Och djupekologins tes att allt liv i sig har ett värde, också när det inte är ekonomiskt värdefullt, är värd att reflektera.

I Norge har Naess haft en ställning som gått vida utöver vad som brukar tillkomma filosofer. Han är känd som motståndsman, bergsklättrare, miljöaktivist och friluftsmänniska. Jag lägger två länkar till norska media, som får belysa hans person. Bergens Tidende har en välskriven artikel med intressanta fakta, och friluftsmagasinet UTE har den sista intervjun som gjordes med honom.

Miljøpartiet Dei Grøne i Norge har ett kort minnesord över honom.


Den bästa bilden på Naess hittade jag på www.simenkjellin.no

Etiketter: , ,

3 Comments:

At 12:14 em, Blogger Emma Grön said...

Snyft.

Naess var en stor inspiratör.

 
At 12:50 em, Blogger Visa Vägen said...

Du har råkat lägga in länken till Bergens Tidende två gånger, medan den till UTE har uteblivit...

/Svante

 
At 1:18 em, Blogger Peter Kjellman said...

Tack för för påpekandet! Nu har jag rättat till länkarna.

 

Skicka en kommentar

<< Home