Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

måndag, november 24, 2008

Centerns förfall


Sluta tjafsa om att vi är för eller emot [atomkraften], utan se att vi kan använda så mycket resurser vi bara kan, sade Olofsson idag.

Maud Olofsson har lyckats med konststycket att förvandla centerpartiet till raka motsatsen vad det varit. En gång stod partiet för ett radikalt miljötänkande och arbetade aktivt för att avveckla atomkraften, inte minst i samband med folkomröstningen. Torbjörn Fälldin och Olof Johansson gav atommotståndet röst men trettio år senare står partiet för ohämmat resursslöseri. Det kan inte vara lätt att vara centerpartist om man har någorlunda beständiga och rotade åsikter - alla har inte åsikter som modeklädsel.

Och hur ska man tolka slutet av SVT:s korta referat av Mauds uttalande: "Huruvida kärnkraften kommer att byggas ut är ännu inte klart." Tänker centern börja driva atomkraftsutbyggnad? Det är ett djupt fall från centeridéerna, mycket djupt.

Etiketter: , , ,