Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

tisdag, november 18, 2008

Klimatutvecklingen

Den hypotes som de flesta, inklusive vi gröna, arbetar utifrån i diskussionen om klimatförändringar är ju växthuseffekten, dvs. att den ökande koldioxidhalten i atmosfären leder till en långsam men säker uppvärmning av jorden.

Som bekant finns det kritiker av växthusteorin, och de flesta av dem verkar sitta i knät på oljeetablissemanget och hävda att det är helt ofarligt att gasa på och ösa ut avgaser från olja och kol som förut. Klimatförändringar är enligt dem naturliga och kan inte orsakas av människan.

Men sedan finns det en annan sorts kritiker av växthusteorin. De delar uppfattningen att den pågående uppvärmningen är resultatet av mänskliga handlingar, men kanske inte av just en förhöjd halt koldioxid. Lars Bern, tekn.dr. är en sådan kritiker som presenterar en alternativ teori. Enligt honom handlar det om annat:
Uppmätt temperatur närmast markytan har stigit, men en alternativ förklaring skulle kunna vara att det inte i första hand berott på växthuseffekten. Orsaken kan vara befolkningsexplosionen och vårt allt mer urbaniserade samhälle, som med skogsskövling, storskalig energianvändning och utbyggnad av mörka värmeabsorberande ytor, såsom åkrar, vägar, hustak och liknande, värmer upp markytan.

Denna uppvärmning gör att luftskiktet närmast marken blir varmare än under tidigare perioder. Alla har vi upplevt hur termometern i Stockholm för det mesta visar några grader högre än den på landet.

Att temperaturstegringen varit starkast på norra halvklotet är med denna förklaring helt naturligt. Det förklarar även varför IPCC:s modeller inte stämmer med empirin.

Den som hade haft möjlighet att studera vår värld på avstånd under efterkrigstiden hade kunnat konstatera att vi går från en grön planet till en grånande och mer värmeabsorberande. Och det ger en fingervisning om ett skenande globalt problem som är vida allvarligare än måttligt ökad koldioxidhalt.
Jag kan inte bedöma huruvida Bern har rätt, men jag hoppas att det blir en del diskussion kring hans teorier, så att man antingen kan avskriva dem eller använda dem för framtida klimatarbete.

3 Comments:

At 10:09 em, Anonymous Anonym said...

Bra youtube-klipp om du vill förkovra dig i mer forskning på samma tema. Kanske är det "global cooling" vi ska oroa oss för?

 
At 10:10 em, Anonymous Anonym said...

Men jag glömde ju då länken ....

http://www.youtube.com/watch?v=FOLkze-9GcI&feature=related

 
At 11:47 em, Blogger Magnus said...

hpx men det Lars försöker förvirra med är ju fel...

 

Skicka en kommentar

<< Home