Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

måndag, september 25, 2006

Vad säger kristdemokraterna?

Det märks att våra svenska kristdemokrater och annat högerfolk som åberopar kristen tro i regel inte är katoliker. För hur skulle de i så fall kunna försvara och medverka till den sänkning av arbetslöshetsersättningen som görs för att finansiera en rejäl skattesänkning åt den redan välbeställde Medelsvensson?

Så här säger katolska kyrkan i sin katekes om de här frågorna:

"2445 Kärleken till de fattiga kan inte förenas med omåttlig kärlek till rikedom eller självisk användning av rikedom."

"2446 Johannes Chrysostomos uttalar följande kraftiga påminnelse: ”Att inte låta de fattiga få del av det man själv äger är att stjäla det och beröva dem livet. Det är inte våra ting vi behåller för oss själva, utan deras”.[55] – ”Först måste rättvisans krav tillgodoses – annars riskerar man som gåva erbjuda det som man redan är skyldig att ge enligt rättvisans bud."

"2424 En teori som gör vinsten till den ekonomiska aktivitetens exklusiva styrmedel och yttersta mål kan moraliskt inte godtas. Otyglad lust efter pengar undgår inte att få helt felaktiga verkningar. Den är en av orsakerna till de talrika konflikter som stör samhällsordningen."

"[2317]--- Varje praxis som reducerar människan till att blott och bart vara medel för att uppnå vinst förslavar henne,---"

Förmodligen kommer en del bloggläsare tycka att jag tar i alldeles för hårt, och att jag skjuter mygg med kanon. Men det är tendensen och bekymmerslösheten i de politiska åtgärderna jag gisslar. Varför finns det inte en enda allianspolitiker som försöker se de arbetslösas och fattigas situation utifrån dessa människors perspektiv? Varför ser man dem bara som arbetsovilliga och onyttiga? Har bara arbetande människor existensberättigande i högerns värld?