Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

onsdag, juni 21, 2006

Klimatförändringar

En av mina favorittidningar är den tyska Der Spiegel. Det är en prestigefylld tidskrift med säte i Hamburg, som skriver seriöst om politik, ekonomi, vetenskap, kultur m.m. Den innehåller information om mycket som går oss i Sverige medialt spårlöst förbi.

Tidningen har ett artikelarkiv med tema klimatförändring.

I artikeln Neuer Uno-Bericht sagt Klimakatastrophe voraus (Ny FN-rapport förutsäger klimatkatastrof) redogör tidningen för innehållet i ett utkast till en kommande rapport från IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, FN:s organ för klimatförändringen. Halterna av växthusgaser ska vara de högsta sedan åtminstone 650 000 år, och det senaste århundradets temperaturhöjning den högsta på mycket länge. Vänder inte utvecklingen är jordens medeltemperatur år 2100 4,5 grader högre än idag. IPCC betonar att det är uteslutet att uppvärmningen beror på något annat än mänskliga utsläpp. Man ser ett antal konsekvenser av uppvärmingen redan under den senare delen av vårt århundrade:

- Arktis skulle kunna vara isfritt.

- Torkan har tilltagit i jordens torra regioner.

- På mellanbreddgraderna färre men starkare stormar, vilket ger extremt höga vågor och större stormskador.

- Havsytan har stigit 40 cm enbart av vattnets värmeutvidgning. Till följd av att Arktis is smält, kommer nivån att vara än högre.

- Europas medeltemperatur har stigit trots att Golfströmmen saktat in.

Enligt artikeln är rapporten redan färdig för tryck.

En annan artikel, Forscher finden Hitzezentrum der Arktis (Forskare hittar Arktis' värmecentrum) , visar på en mycket obehaglig utveckling i Spetsbergen. Där är numera vårmedeltemperaturen 13 grader högre än tidigare, och det är den mest dramatiska yttringen av klimatförändringarna som man hittills har observerat.

Klimatförändringarna i Arktis, dit Spetsbergen kan räknas, kan leda till att havsistäcket minskar. Det medför att värmehöjningen tilltar, eftersom istäcket hittills fungerat som en värmesköld, som reflekterat bort solvärmen.

Det finns ytterligare artiklar där som tar upp olika aspekter av klimatförändringen. Den som rår på tyskan, kan där lära åtskilligt om klimatet.