Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

torsdag, april 20, 2006

Renate Künast



Gruppledaren för die Grünen i tyska förbundsdagen, Renate Künast, berättar i Der Spiegel om sina erfarenheter av Tjernobylkatastrofen. Hon beskriver hur förhållandena var i Berlin de där aprildagarna 1986 - ett Berlin som var omgivet av det totalitära, kommunistiska DDR med en mur. Men hon kastar också en blick på atomkraften idag, och har där en del intressanta synpunkter. Jag har översatt den senare delen av hennes artikel, som handlar om detta och har relevans även här i Sverige.

"Farliga myter

Idag för man ut nya myter i världen: myten om kärnenergins renässans och myten om tredje och fjärde generationens säkra atomkraftverk. Sådana myter är farliga, eftersom de förvrider uppfattningen av verkligheten.

Faktum är att idag byggs det långt färre atomkraftverk i världen, än vad som kommer att tas ur drift. Atomkraftens andel av den globala energiförsörjningen ligger redan långt under fem procent, vilket innebär att den i ett världsperspektiv nästan inte spelar någon roll alls.

Som möjlig risk har däremot atomkraften en oerhörd betydelse, och den risken har tydligt stigit genom terrorismens tillväxt. Varje enskilt atomkraftverk innebär ett ständigt hot mot miljoner människor: mot flygplan som flygs in i ett atomkraftverk hjälper inte ens den mest raffinerade säkerhetsteknik. Likväl försöker tillverkarna att sälja sina anläggningar i så många länder som möjligt - också när det medför att atomvapen byggs i skuggan av reaktorerna. Faran för spridning av atomvapen vore långt mindre utan atomkraftens utbredning. I det avseendet är fördraget om spridning av atomvapen för snävt, eftersom det uttryckligen tillåter den civila användningen av atomkraft.

Det finns alternativ. Det som 1986 var något som hemmasnickare och elitforskare sysslade med, har idag skapat hundratusentals arbetsplatser runt om i världen. Det handlar om sektorn för förnyelsebar energi. Tyskland är en av föregångarna där. I det globala perspektivet bidrar de förnyelsebara energiformerna långt mer till energiförsörjningen än vad atomkraften gör. I Tyskland har numera utvecklingen av kommit att gå så snabbt, att samtliga atomkraftverk som tas ur drift, skulle kunna ersättas med enbart förnyelsebara energiformer. Den saken har inte det häftiga motståndet från energikoncernerna och högerpartierna kunnat ändra något på." Länk till artikeln.

Künasts artikel talar egentligen för sig själv. Viktigast är att den så tydligt visar att atomkraften inte behövs och att denna samtidigt är långt farligare än vad man vanligen vill tro. Dessutom ger grön energi många gröna jobb - och visst behöver vi fler jobb?