Peters gröna hörna

Från min Gröna hörna ska jag kommentera det som sker i världen och föra fram mina egna tankar. Det kommer att bli en blandning av högt och lågt, av vänligt och bitskt, av ytligt och djupsinnigt.

söndag, januari 21, 2007

Opinionssvängningar

Rubriken hos Svenska Dagbladet är entydig:
Bottenrekord för regeringen
Tidningen fortsätter:
Den borgerliga alliansen fortsätter tappa i opinionen. Ingen regering har någonsin tidigare förlorat så mycket stöd under de 100 första dagarna efter ett val som regeringen Reinfeldt. Gapet mellan blocken är nu drygt 11 procent till oppositionens fördel, visar SvD/Sifos januarimätning.
Vill man har de enskilda siffriorna, får man gå till DN:s referat av SvD:s undersökning.

Så här ser ställningen ut:

M - 26%
C - 6%
Fp - 5,3%
Kd - 4,9%
Regeringen får sammanlagt 42,2%.

S - 41,4%
V - 5,7%
Mp - 6,5%
Tillsammans får oppositionen 53,6%.

Tendensen bekräftas i stort av DN:s egen Temo-undersökning tidigare denna månad.

Är SvD-Sifos siffror korrekta, är numera Mp tredjestörsta partiet i opinionen. Det är bara att glädja sig, och att inte tänka alltför mycket på att det finns statisktiska felmarginaler.

Om man bortser från skandalerna kring Maria Bourelius, Cecilia Stegö-Chilo och Carl Bildt, som rimligtvis spelar in i viss mån, beror nog opinionsraset mest på att folk har börjat inse vad de röstat på. Regeringen genomför ju bara den politik de fyra allianspartierna gick till val på, och då borde inte folk lämna dem när de får som de velat. Eller kan det vara så illa att alltför många väljare inte bryr sig om att sätta sig in i valfrågorna innan de stoppar valsedeln i urnan?

Oavsett hur man förklarar svängningarna, innebär läget att vi Gröna måste föra en trovärdig politik och förbereda oss, så att vi kan vara med om att ta över makten när regeringen Reinfeldts dagar är slut. Förhoppningsvis dröjer det inte så länge.